Si el mes de juny passat va ser el segon més càlid dels últims 100 anys a Catalunya, només superat pel del 2003, la temperatura de l'aigua del mar va batre tots els rècords des de fa 40 anys.

Segons les dades recollides pel col·laborador meteorològic de TV3 Josep Pascual, que des del 1974 mesura la temperatura de l'aigua a l'Estartit (Baix Empordà) a diferents profunditats, el mes de juny passat va registrar una temperatura mitjana del mar de 21,9ºC, la més alta de juny mai registrada, fins i tot superior a la del 2003, quan va arribar a 21ºC.

Segons els meteoròlegs, les causes principals d'aquest rècord de calor a les capes d'aigua més superficials del mar són l'absència de vent destacable i les dues onades de calor que es van produir al juny.

Pascual ha comprovat a més que l'aigua del mar a l'Estartit fa 10 mesos consecutius que està amb temperatures clarament per damunt de la mitjana i que cal remuntar-se a l'agost de l'any passat per trobar un petit període amb una temperatura del mar lleugerament inferior a la normal.