El Parlament va aprovar ahir per unanimitat la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), una ajuda de 564 euros mensuals (que augmentarà de mica en mica fins arribar als 664 el 2020) i que substituirà la Renda Mínima d'Inserció (RMI) a partir del 15 de setembre, quan entri en vigor.

El nou subsidi el percebran les 29.000 persones que cobren l'RMI, així com totes aquelles persones que ho sol·licitin i compleixin els requisits: ser més gran de 23 anys, residir a Catalunya durant almenys dos anys, no tenir patrimoni més enllà de la primera residència i haver esgotat totes les prestacions possibles.

El portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha tirat endavant la proposta, Diosdado Toledano, va assegurar que la renda garantida és «un avanç social» i un «autèntic salvavides» en un context econòmic «que mata» va dir, parafrasejant el papa Francesc.

Des del 2006

Les entitats socials, els sindicats i el tercer sector han estat perseguint la renda garantida des del 2006, quan es va recollir aquest dret en l'Estatut, i els diferents grups polítics hi treballaven des de fa més de tres anys.

Toledano, que va recollir al costat del grup promotor més de 121.000 firmes, ha demanat que s'accelerin els procediments burocràtics per presentar una ILP, i ha reconegut que durant aquests anys de negociació totes les parts han fet «concessions».