Pujol va utilitzar l'excusa del «tinc un amic» per aconsellar-se sobre béns a l'estranger

El seu assessor diu que l'expresident li va demanar informació al·legant que era per a una amistat

14.07.2017 | 09:45

L'assessor fiscal de la família Pujol des del 1983, Joan Anton Sánchéz Carreté, va declarar davant del jutge José de La Mata que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol li va fer una consulta «genèrica» el 2012 i li va demanar consell sobre un amic que aparentment tenia «fons a l'estranger sense declarar».

Carreté va declarar com a testimoni el passat 4 de juliol davant el magistrat que investiga la família, que el va citar per segona vegada a l'Audiència Nacional (ja va comparèixer el 2014 davant del jutge Pablo Ruz), arran d'uns documents que se li van confiscar amb informació bancària dels Pujol a Andorra).

Va ser el 25 de juliol del 2014 quan Jordi Pujol va admetre la regularització fiscal de fons derivats, va dir, de l'herència del seu pare, si bé, segons el testimoni de Carreté, Jordi Pujol el va consultar dos anys abans, el 2012, sobre la problemàtica de tenir diners a l'estranger sense declarar, que va atribuir a un amic seu. «Jo em vaig creure que parlava d'uns amics», va dir Carreté.

No obstant això, l'assessor va negar que en els anys en els quals va exercir d'assessor fiscal del matrimoni Pujol-Ferrusola i posteriorment del primogènit del clan, Jordi Pujol Ferrusola, algú l'informés que tenien diners fora d'Espanya.

Va explicar al jutge que els advocats dels Pujol el van citar el 7 de juliol del 2014, el mateix dia que el diari El Mundo va destapar els seus comptes a Andorra, per informar-lo dels diners que diversos membres de la família tenien al Principat, i en aquella reunió li van dir que l'expresident català no tenia comptes a l'estranger.

D'aquesta manera, reitera la versió que ja va donar el 2014, que es va assabentar que els Pujol tenien comptes a Andorra setmanes abans que Jordi Pujol pare fes públic el comunicat reconeixent que havia tingut aquells comptes.

«No tenia comptes a l'estranger»

Aquell 7 de juliol, va explicar, es va reunir amb els advocats dels Pujol Javier Melero i Albert Carrilo i amb diversos membres de la família, entre els quals no hi havia l'expresident però sí la seva dona, Marta Ferrusola, les seves dues filles -Marta i Mireia- i el seu fill Pere.

«El que tinc clar és que Jordi Pujol i Soley no tenia comptes a l'estranger, això és el que es va dir a la reunió», va aclarir.

Segons Carreté (que va anar recordant al llarg de l'interrogatori, de més de dues hores, qui hi havia a la reunió), Jordi Pujol fill sí que hi va ser el 7 de juliol, o bé en una altra reunió celebrada uns dies després. En la reunió celebrada el mateix dia en què es van destapar els comptes, els advocats li van consultar «què havia de fer-se amb uns béns a l'estranger que no havien estat declarats».

En aquell moment, ell, com a assessor fiscal, els va recomanar fer una declaració complementària a Hisenda i després van mantenir una segona reunió el 12 de juliol per tractar el tema. Finalment, cinc dels Pujol (la mare i quatre dels germans -Marta, Mireia, Pere i Oleguer) van regularitzar els seus diners el 14 de juliol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Manifestants i policies davant del local de la CUP a Barcelona, que no van poder escorcollar.
L'estranya tàctica d'engrandir l'adversari

L'estranya tàctica d'engrandir l'adversari

Si el referèndum mobilitza més defensors que la independència, les institucions d'autogovern són...

Els estibadors de Barcelona i Tarragona no operaran als vaixells que allotgen policies

Els estibadors de Barcelona i Tarragona no operaran als vaixells que allotgen policies

El col·lectiu laboral argumenta a través de Twitter que aquesta decisió, presa a través d'una...

Denuncien pintades i amenaces en diferents seus de partits, locals i escoles

Denuncien pintades i amenaces en diferents seus de partits, locals i escoles

ja siguin de partidaris del referèndum o detractors, diferents seus de partits, locals o escoles,...

El TC multa amb 12.000 € diaris els membres de la Sindicatura Electoral

El TC multa amb 12.000 € diaris els membres de la Sindicatura Electoral

Sanciona el número dos d'Economia, Josep Maria Jové, i els 15 membres de la Sindicatura central...


Segon dia de mobilitzacions al carrer

Segon dia de mobilitzacions al carrer

Unes 20.000 persones es van concentrar a Barcelona reclamant la llibertat dels funcionaris i alts...

Puigdemont fa públics els col·legis electorals per l´1-O

Puigdemont fa públics els col·legis electorals per l´1-O

Els usuaris han d'introduir el DNI, la data de naixement i el codi postal per saber el lloc on...

Enllaços recomanats: Premis cinema