El dirigent del PDeCAT Lluís Corominas passarà a ser president de Junts pel Sí, en substitució del conseller Jordi Turull, i deixarà així la plaça de vicepresident del Parlament català en benefici del diputat postconvergent Lluís Guinó, segons fonts parlamentàries consultades per Efe.

Turull va ser nomenat divendres passat nou conseller de Presidència, en substitució de Neus Munté, amb la qual cosa va deixar vacant el càrrec de president del grup de Junts pel Sí al Parlament.

Una plaça que està en mans del PDeCAT -la portaveu és d'ERC, Marta Rovira- i que recaurà a partir d'ara en Lluís Corominas, un veterà dirigent amb llarga experiència parlamentària.

Com a conseqüència d'aquest canvi, Corominas deixarà el ­càrrec de vicepresident primer del Parlament en mans del diputat autonòmic i alcalde de Besalú, Lluís Guinó, polític també de llarg recorregut i home pròxim al president català, Carles Puigdemont. Els canvis es van rubricar a la reunió del comitè nacional del PDeCAT que es va celebrar ahir al matí.

«Soldats del PDeCAT»

La coordinadora general del Partit Demòcrata (PDeCAT), Marta Pascal, va donar per closa la crisi del Govern i va sortir en defensa de la seva formació. En un contacte amb la premsa des del pati de la seu del partit, Pascal va afirmar que «tots els soldats del PDeCAT estan disposats a fer el que calgui». La també diputada de JxSí va lloar «l'experiència de fer equip» que té el nou president del grup parlamentari, Lluís Maria Corominas, i va descriure el nou vicepresident primer de la Mesa, Lluís Guinó, com un actiu de «pedra picada» que va demostrat «fortalesa i responsabilitat».

Va subratllar que en el partit «no sobra ningú», així que «no hi ha cap dubte que han de seguir tenint recorregut» en la formació, sense descartar d'aquesta manera futures responsabilitats en la línia de comandament del partit. També Pascal va ressaltar que «no està sobre la taula» que Munté abandoni la vicepresidència del PDeCAT.

Després del cessament d'Albert Batlle, la coordinadora va reconèixer el seu «treball extraordinari» al capdavant dels Mossos, però va assenyalar que cada conseller -en aquest cas en concret Joaquim Forn- té «el dret i l'obligació» de reformular el seu departament com consideri i el partit està «al costat» en les decisions que pren.

Després de la crisi de govern, Puigdemont, en la seva al·locució dins de la reunió, va fer una crida a anar «tots a una» i a «no caure en provocacions dels que volen confondre», segons va explicar Pascal. La coordinadora va afegir que és el moment que els dirigents de la formació «facin procés -sobiranista- però sobretot facin partit», en un moment en el qual el PDeCAT ja ha complert un any de vida i manté l'objectiu de ser «l'espai de referència de la centralitat política» a Catalunya.

Forcadell, optimista per l'1-O

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va mostrar optimista de cara al referèndum, i va apuntar que confia en una bona participació. En una entrevista a El matí de l'estiu de Catalunya Ràdio, Forcadell va insistir que els ciutadans de Catalunya podran votar l'1-O, i que els «entrebancs» que hi haurà «no seran insalvables».