acn barcelona

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va afirmar ahir que els diputats del Parlament se senten «absolutament perseguits» i «coaccionats» pel Tribunal Constitucional (TC), que, segons ella, «actua d'una manera inèdita en advertir preventivament d'allò que podem fer i allò que no».

Rovira va declarar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a testimoni en la causa contra la Mesa del Parlament i, segons va explicar després als mitjans de comunicació, va assegurar davant la magistrada instructora del cas que l'actuació del TC representa una «ingerència claríssima al dret dels parlamentaris de provocar els debats que ens semblen oportuns, d'acord amb les nostres idees polítiques».

La declaració de Rovira com a testimoni en la causa contra la Mesa del Parlament va durar uns 50 minuts. En una atenció als mitjans de comunicació per explicar la seva declaració, Rovira va afirmar que els diputats se senten «perseguits i coaccionats pels incidents d'execució i interlocutòries que de forma insòlita i inèdita van arribant al Parlament de Catalunya quan nosaltres plantegem debats sobre el dret a l'autodeterminació o el procés d'independència». «Vulneren i coaccionen el dret a la inviolabilitat parlamentària que tenim com a diputats», ha advertit. Aquesta és la primera idea que Rovira va voler traslladar a la magistrada instructora de la causa, Maria Eugènia Alegret. La portaveu de Junts pel Sí va argumentar que des dels anys 80 i des que el Parlament té forces polítiques independentistes, la cambra va poder debatre amb «absoluta normalitat» sobre el dret a l'autodeterminació i la independència de Catalunya, però que «és en aquest moment quan la independència és majoritària políticament al Parlament que ens sentim absolutament perseguits pel Tribunal Constitucional». Per a la diputada, és una «clara ingerència del poder judicial en l'àmbit del legislatiu» i «una anomalia brutal en la separació de poders». Rovira va reblar que «aquest excés en la judicialització podria generar sentències clarament il·legals».

«Que faran fora els meus fills?»

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va afirmar que no tem que l'inhabilitin, ni tampoc pel seu patrimoni, i encara que no va dir si ERC disposa d'una «caixa de resistència» per afrontar multes. «Què ens volen dir amb això? què vindran uns senyors a casa meva i agafaran els meus fills i els faran fora de casa?», es va preguntar.