El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar a declarar com a investigat per a dilluns que ve l'exconseller de Justícia Germà Gordó, pel seu presumpte paper d'intermediació en el pagament de comissions d'empresaris a CDC a canvi d'adjudicacions, en el «cas 3%».

En una providència, el magistrat del TSJC Carlos Ramos, que investiga el cas, va citar també a declarar el mateix dia el tresorer de CDC Andreu Viloca, com a testimoni encara que assistit per un advocat donada la seva condició d'investigat en la causa del 3% que dirigeix el jutge del Vendrell (Baix Penedès) contra els no aforats.

El TSJC va obrir una investigació a Gordó, que va dimitir del PDeCAT encara que conserva el seu escó al Parlament com a no adscrit, arran dels indicis que va poder intercedir perquè empreses constructores fessin donacions a fundacions afins a CDC a canvi d'adjudicacions.

Els indicis que involucren suposadament Germà Gordó en el presumpte finançament il·legal de CDC els va detallar davant el TSJC el jutge del Vendrell que instrueix el cas del 3%, qui manté com a investigats empresaris i càrrecs de CDC, entre ells els tresorers Viloca i Daniel Osàcar i l'extinent d'alcalde de Barcelona, Antoni Vives.

El jutge del Vendrell va demanar al TSJC que obrís una investigació a Gordó per la seva condició d'aforat, tal com li va sol·licitar la Fiscalia Anticorrupció, després que alguns empresaris detinguts admetessin que en les seves comunicacions s'havien referit a ell amb els noms clau de «Gerardo» o «Gregorio».

A més, els atestats de la Guàrdia Civil que investiga el cas apunten que Gordó va mantenir entre els anys 2011 i 2012 diverses reunions amb empresaris adjudicataris d'obra pública que van fer sospitar del seu paper d'intermediari en la trama.

Incidis de donacions

El TSJC creu que hi ha indicis que l'exconseller de Justícia va aconseguir presumptament que Constructora Pirinenca (Copisa) donés 100.000 euros el 2012 a les fundacions Catdem i Fòrum a canvi d'una adjudicació del Consorci d'Educació de Barcelona i del contracte d'obres de manteniment de diversos edificis escolars públics, que ascendien a 4,7 milions d'euros.

L'exconseller, creu el TSJC, també va intervenir suposadament en l'adjudicació de dos contractes per 39,6 milions d'euros per part de l'Autoritat Portuària de Barcelona a una UTE integrada per les empreses Copisa, COMSA, ACSA i Benito Arnó.

Aquestes adjudicacions s'haurien fet «després d'haver negociat personalment els imports de les licitacions i de les donacions i les dates de les adjudicacions i dels lliuraments» amb el conseller delegat de Copisa, Xavier Taulell, segons sosté el TSJC en l'acte en que va acordar obrir una investigació a Gordó.

De la mateixa manera, segons el TSJC, Gordó hauria aconseguit donacions de 147.000 euros entre el 2014 i el 2015 de l'empresa Pasquina a canvi d'adjudicacions per un projecte de 2,5 milions d'euros i altres de 7,6 milions per part del Departament de Territori.

L'exconseller de Justícia també va obtenir suposadament, segons sospita l'instructor, diversos regals personals de l'empresa Oproler a canvi d'adjudicacions aprofitant la seva relació personal i política amb Josep Manuel Bassols, marit de la magistrada del TSJC Núria Bassols, que va ser comissionada de Transparència de la Generalitat amb Artur Mas.