El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va afirmar que perseguirà penalment la compra d'urnes, ja es faci de manera pública o «de manera encoberta». En declaracions a Efe, va assegurar que la compra constituiria un delicte de malversació de fons públics i recorda que el Tribunal Constitucional (TC) va posicionar-se en conta de qualsevol acció per portar a terme el referèndum. Per tant, afirma que la compra d'urnes es perseguirà amb querelles o amb ampliació d'aquestes i que «és igual si es fa de manera pública o encoberta». A més, va avançar que, en cas de celebrar-se el referèndum, «hauria d'estudiar» si els voluntaris que hi participin estaran cometent algun delicte o no.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va acusar ahir el Govern central de llançar «gasolina al foc», però va avisar que la reivindicació del referèndum independentista és un «tsunami democràtic» i l'aigua «no es pot frenar». Pel que fa als receptacles que el Govern no explica com adquirirà, el portaveu va fer una crida «a no distreure's parlant de dret administratiu per concentrar-se en com s'omplen les urnes». En aquesta línia, va demanar a «hiperventilats i tiquis-miquis que es prenguin 72 dies d'excedència», per així deixar treballar el Govern fins a l'1 d'octubre.

Forn: «Farem complir la llei»

El conseller d'Interior, Joaquim Forn va dir a Millo que els Mossos faran «complir la llei» i garantiran que la gent «pugui votar» l'1-O.