El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient d'informació reservada per tal d'analitzar les informacions que a principis de juny va fer públiques el sindicat CGT sobre les possibles adjudicacions de serveis residencials per infants a entitats en les quals el director de la DGAIA, Ricard Calvo, havia tingut relació abans d'ocupar aquest.

Ho va anunciar la consellera Dolors Bassa en la seva compareixença al Parlament, on també va anunciar un estudi per avaluar els costos dels serveis de la DGAIA per tenir una «orientació real» i va explicar que la Direcció General de Contractació Pública elaborarà dictàmens per decidir a quina entitat s'adjudiquen determinats serveis si el concurs queda igualat.

L'expedient informatiu, en mans del Protectorat de Fundacions que depèn del Departament de Justícia, ha d'aclarir, segons va explicar Bassa, el destí dels recursos públics destinats a la prestació de serveis residencials per a infants, després de les informacions que ha fet públiques el sindicat CGT que assegura que la Fundació Acció Social i Infància, de la qual Ricard Calvo n'era director operatiu abans d'accedir al càrrec de director de la DGAIA, ha rebut 98 milions d'euros en adjudicacions.

El 3,4% del pressupost

Bassa va rebatre que tot el pressupost de serveis contractats per la DGAIA és de 98 milions d'euros i que són uns serveis que realitzen uns 50 operadors. El secretari del Departament, Francesc Iglesias, va explicar que FASI només rep 3,2 milions d'euros, cosa que suposa el 3,4% del que pressupost subcontractat pel sistema de protecció. La consellera d'Afers Socials també va voler aclarir que abans d'oferir el càrrec de director de la DGAIA a Calvo no es coneixien però que va prioritzar escollir algú del sector. Per Bassa, els avantatges d'aquesta elecció són el coneixement de l'àmbit en què es treballa però té inconvenients, com per exemple, les relacions. Calvo però, segons va dir Bassa, no tenia ni poders ni signatura a FASI. Tot i això, va assegurar Bassa, Calvo no ha estat mai a les meses de contractació pública i de fet, ha recalcat que durant el 2016, FASI, d'on Calvo està en excedència, només va rebre pròrrogues d'adjudicacions.