El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, creu que els més de dos milions de persones que van participar al 9-N estan disposats a pagar-ne la factura. En un article d'opinió a 'El Punt Avui', Junqueras calcula que la multa econòmica per la consulta del 2014 surt a 2,1 euros per cada votant i defensa la creació d´una "caixa de resistència al servei de la defensa de la democràcia". El vicepresident del Govern ha afirmat que l'actuació del Tribunal de Comptes incrementa "exponencialment" el desig de votar l'1-O.

"Estem davant un episodi insòlit i, malgrat tot, no ens sorprèn", diu Junqueras en relació al procediment que ha obert el Tribunal de Comptes per decidir si Mas, Ortega Rigau i Homs han de pagar 5 milions d'euros pel cost del 9-N. Tampoc els sorprèn, afegeix, que no es demani cap responsabilitat per l´afer Castor, que suma 1.350 milions, o pel rescat de les radials de Madrid, de 3.718 milions, o pel rescat fraudulent dels bancs, que ha costat desenes de milers de milions d´euros, entre molts d´altres. "Així funciona el règim del 78. "Pal a qui posa les urnes, pastanaga als que ens han estat a punt d´arruïnar", afegeix.

El vicepresident del Govern assegura que Catalunya "no renunciarà a votar i ho farà amb tota la dignitat" i afegeix que si el preu amb el qual ara el govern del PP vol aturar que la gent d´aquest país voti l´1 d´Octubre és una responsabilitat de 5 milions d´euros, "que no dubtin que aquest país no deixarà ningú compromès amb la llibertat a l´estacada". "No permetrem aquest nou abús que no té cap més intenció que intimidar el conjunt de la població", assenyala.

"Tota resposta a la voluntat de la gent de votar és l´amenaça de prendre´ns-ho tot?", "Allò que hem pogut veure i escoltar fa uns dies a 'Las cloacas de Interior' és l´estratègia que guia tothora als que volen impedir al preu que sigui que votem?", es pregunta Junqueras.

Finalment, el vicepresident promet que el Govern seguirà endavant "serenament" i "amb el cap ben alt" i conclou que "tothom ha de saber" que el Govern no renunciarà "mai" a servir el conjunt dels ciutadans "facilitant que puguin dipositar una papereta en una urna per expressar la seva opinió".