La Generalitat mantindrà les ajudes al sector audiovisual malgrat que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional el cànon digital que el Govern català va aprovar el 2015, va explicar ahir el conseller de Cultura, Lluís Puig, que va anunciar que el Govern també impulsarà una nova llei.

El subjecte passiu d'aquest tribut eren les companyies operadores d'internet, amb una quota fixa de 0,2 euros al mes per cada connexió contractada a Catalunya, ja fos a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil.

Des de la seva aprovació el 2015, el cànon digital que s'ha cobrat a les operadores d'internet va permetre injectar en el sector audiovisual català uns 33 milions d'euros, uns diners, va dir Puig, que «ha ajudat el sector a sortir de la crisi i que s'hagi passat de 73 a 120 empreses de videojocs, que han incrementat la seva facturació des de 150 a 217 milions d'euros».

En nom del Govern català, Puig va anunciar el compromís de «mantenir l'aportació econòmica d'aquest any i evidentment assegurar la continuïtat dels projectes audiovisuals, que són de llarg recorregut, veient els resultats positius que estava donant aquest impost».

Tornar els milions

El conseller va assegurar que «encara que la sentència és retroactiva no és automàtic que s'hagin de tornar els milions d'euros recaptats». El TC va anul·lar el cànon digital, impost de la Generalitat a les empreses operadores d'internet, en entendre que excedeix les competències autonòmiques en matèria tributària i grava el mateix fet imposable que l'IVA.

En un vot particular, cinc dels seus dotze magistrats consideren que s'hauria d'haver desestimat íntegrament el recurs d'inconstitucionalitat que el Govern va presentar contra el cànon digital.

La sentència recorda que la llei permet la coexistència d'impostos que»recaiguin sobre la mateixa matèria o riquesa imposable, però no sobre el mateix fet imposable».