Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de fortes tempestes aquest diumenge a la tarda arreu de Catalunya. La situació de risc es veu agreujada a les carreteres catalanes coincidint amb l´operació tornada del cap de setmana. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir del migdia i fins la nit es pot superar el llindar d´intensitat de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts en qualsevol punt de Catalunya. Les pluges més intenses afectaran sobretot les Terres de l´Ebre, interior de Tarragona, Lleida i Pirineu Central i Oriental. A mesura que avanci la tarda les precipitacions quedaran restringides a la meitat nord de Catalunya, afectant especialment al Pirineu Oriental. Els xàfecs poden anar acompanyats igualment de virulentes ratxes de vent, calamarsa o pedra. La DGPC demana extremar les precaucions en el medi natural, sobretot a prop de rius i rieres, i en la mobilitat.

Alerta en les excursions i a la carretera

Protecció Civil recomana consultar la meteorologia abans de fer cap activitat i suspendre-la si no hi ha suficients garanties de poder fer-la amb seguretat; si us sorprèn la tempesta en l'entorn natural allunyeu-vos de rius i rieres que poden incrementar el cabal d'aigua de forma sobtada i situeu-vos en un punt elevat; eviteu estar a prop d'elements metàl·lics si hi ha tempesta elèctrica.

Coincidint amb la gran mobilitat a les carreteres catalanes prevista per aquesta tarda de diumenge, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la conducció. No aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.