El Govern de la Generalitat va anunciar un doble recurs, davant el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional (TC), contra els nous controls estatals a l'accés al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i va avançar que no pensa facilitar al Govern central la llista de funcionaris que reclama.

Divendres passat, el Govern de l'Estat va anunciar que comprovarà setmanalment que la Generalitat no finança el referèndum de l'1 d'octubre amb diners públics, de manera que suspendrà els lliuraments del FLA si corrobora que això passa.

En resposta a aquesta advertència, el Govern va decidir ahir acudir a la justícia per fer front a una mesura que «amenaça la part més feble de la societat» catalana, ja que una suspensió del FLA afectaria «proveïdors que ofereixen serveis socials».

Així ho va afirmar el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que va instar l'Executiu del PP a actuar amb la «màxima responsabilitat».

Junqueras, a més, va avisar que no facilitarà al Govern central la llista de treballadors públics que certifiquen les finances de la Generalitat, ja que són «els membres del Govern» els que certificaran qualsevol petició d'informació.

També el Govern va acordar garantir el dret de defensa dels consellers, els alts càrrecs i els empleats públics de la Generalitat que, per complir acords de l'executiu català, s'enfrontin a procediments judicials derivats del procés sobiranista.

Llei del Referèndum

Segons fonts de les forces independentistes consultades per Efe, JxSí i la CUP planegen registrar al Parlament la llei del referèndum a final d'aquesta setmana o, com a molt tard, dilluns de la setmana que ve, abans que finalitzi el període de sessions, encara que és improbable que la Mesa es reuneixi per admetre-la a tràmit abans de la tornada de vacances d'estiu, el 16 d'agost.

Des de l'oposició, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va expressar la sospita de la seva formació que el ple del Parlament d'aquesta setmana, en el que està previst que s'aprovi la reforma del reglament de la cambra catalana impulsada per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per permetre l'aprovació exprés de les anomenades «lleis de desconnexió», pot ser l'últim de la legislatura.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va alertar a JxSí i la CUP que, amb la reforma del reglament del Parlament, no podran tramitar ni la llei del referèndum ni la llei de transitorietat jurídica que pretén «desconnectar» Catalunya d'Espanya.

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha assegurat que el seu partit demanarà la dimissió de Junqueras si es demostra que «va amagar» un informe intern de l'executiu català per «tapar la corrupció de CDC».

Mentrestant, després que agents de la Guàrdia Civil acudissin la setmana passada al Parlament per reclamar informació relacionada amb el cas 3%, ahir la CUP va demanar que la cambra catalana es doti d'un protocol per evitar l'entrada de forces de seguretat de l'Estat com la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.

Esperant ordres dels superiors

El portaveu dels Mossos d'Esquadra, Albert Oliva, va assegurar ahir que els agents del cos esperaran a rebre ordres dels seus superiors jeràrquics abans d'intervenir si existeix una ordre judicial relativa al referèndum unilateral que el Govern ha anunciat per a l'1-O.

En una entrevista a Ser-Catalunya, Oliva va indicar que els agents estan en espera d'instruccions per saber com hauran d'actuar amb vista al referèndum de l'1-O.

Davant la pregunta de com actuaran els agents si els Mossos reben una ordre judicial per impedir la consulta, i si aquesta ordre es contradiu amb la qual pugui donar la Generalitat, Oliva ha garantit que els policies faran el que els ordenin els seus superiors jeràrquics, segons ha informat l'emissora en un comunicat.

«En tot cas, al seu moment, veurem quina explicació es dona, qui la dona o com la dona i què és el que acaba passant. No entrarem ara a valorar cap situació de futur», va indicar el portaveu uniformat de la policia catalana.

La diputada del PP Esperanza García va exigir ahir al conseller de l'Interior, Joaquim Forn, que no usi els Mossos d'Esquadra com a «guardians de la revolució independentista» i va recalcar que «això no és l'Iran, és Espanya».