La Guàrdia Civil investiga al secretari general de Presidència, Joaquim Nin, davant els indicis que suposadament l'incriminen en els preparatius del referèndum unilateral que el Govern català ha anunciat per a l'1-O, en el marc d'una causa per sedició que dirigeix un jutge de Barcelona.

El Govern català va anunciar que denunciarà davant del jutge de guàrdia «la greu vulneració de drets fonamentals» que, segons el seu parer, suposa aquest fet.

Segons van informar a Efe fonts pròximes a la investigació, Nin va ser citat a declarar aquest matí com a testimoni per la Guàrdia Civil, però al llarg del seu interrogatori els agents van apreciar en les seves respostes indicis que podrien vincular-lo als delictes que investiga el jutge pels preparatius del referèndum.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil va detenir l'interrogatori per comunicar a l'alt càrrec de la Generalitat que havia de seguir declarant amb la condició d'investigat, i per tant assistit per un advocat.

Joaquim Nin va prosseguir llavors la seva declaració, assistit per un advocat que ahir al matí l'havia acompanyat a la comandància de la Guàrdia Civil situada al carrer Travessera de Gràcia de Barcelona, encara que sense poder entrar a l'inici de l'interrogatori atès que el secretari general compareixia com a testimoni.

L'interrogatori d'ahir s'emmarca en la investigació que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, pel delicte de sedició i malversació, entre d'altres, arran de les denúncies per les manifestacions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències.

De moment, la imputació de Nin és exclusivament policial, als efectes d'interrogar-lo amb les garanties d'un investigat, a l'espera que el jutge instructor decideixi si li manté aquesta condició -i si, en el seu cas, també el cita a declarar- una vegada rebi les diligències que l'enviï la Guàrdia Civil, a la qual va encarregar les indagacions sobre els preparatius del referèndum.

Més alts càrrecs interrogats

Després de l'interrogatori, el secretari general va abandonar la comandància de la Guàrdia Civil del carrer Travessera de Gràcia de Barcelona, on ahir també va declarar com a testimoni Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat.

Els alts càrrecs de la Generalitat havien estat citats en la comandància de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia de Barcelona per ser interrogats en relació amb la posada en marxa dels webs que informen sobre el referèndum i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que va llançar el Govern.

Els agents van interrogar ahir als alts càrrecs de Presidència, Departament del qual depenen els serveis de difusió i informació de la Generalitat, en relació amb la creació i manteniment del web garanties.cat, en la que el mateix Govern català va anunciar que explicaria els detalls del referèndum. Als alts càrrecs de la Generalitat també se'ls va preguntar per la gestió econòmica i el manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor de la celebració d'una consulta d'independència a Catalunya.

Una altra de les qüestions per les quals la Guàrdia Civil va requerir informació als testimonis és la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que la Generalitat va llançar el mes d'abril passat, en el que figurava la silueta d'un mapa de Catalunya amb la pregunta «Sí o no?» impresa sobre aquesta.

Citen també Joan Ignasi Elena

La Guàrdia Civil també va citar ahir a declarar avui l'exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional del Referèndum, Joan Ignasi Elena.