El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, una reforma del reglament de la cambra catalana per permetre l'aprovació exprés, per lectura única, de la llei que preveu emparar el referèndum de l'1 d'octubre i la llei de transitorietat jurídica.

La proposta del reglament del Parlament va ser aprovada amb els 72 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, davant dels 63 en contra de la resta de grups -Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i el PPC-, que han arremès contra el que han titllat de «cacicada» que «trepitja» els drets democràtics.

En concret, la reforma permet que el grup parlamentari promotor d'una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, de manera que bastaria un únic debat en sessió plenària, si així ho acordés el ple.

El govern espanyol va demanar aquest dimecres al Consell d'Estat que elabori un dictamen sobre la reforma del Reglament del Parlament per tramitar per la via ràpida la Llei de transitorietat. En concret, l'executiu de Mariano Rajoy va demanar a aquest organisme, i també a l'advocat de l'Estat, que estudiï l'article 135.2 del Reglament. El Consell d'Estat té previst reunir-se avui -tot i que ja treballa en el text des de fa dies- i segons fonts del Ministeri de Justícia tot apunta a que avalarà la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la norma.

Advertència del «TC català»

La votació del Parlament venia precedida d'un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que d'una banda va avalar que la lectura única sigui proposada per un sol grup, però va alertar que la reforma del reglament «omet» l'exigència que aquest procediment es limiti a casos en que la «simplicitat» de la norma ho permeti, pel que seria «contrari» a la Constitució i l'Estatut.

Arran del dictamen, JxSí va presentar una esmena, aprovada amb el suport de la CUP i l'abstenció del PSC i Catalunya Sí que es Pot, que estableix que una proposició de llei pot ser aprovada en lectura única si la seva «naturalesa» ho aconsella o la «simplicitat» de la seva formulació ho permet.

L'oposició en bloc va esgrimir com argument a favor seu el toc d'atenció del Consell de Garanties Estatutàries i va alegar que una qüestió tan transcendent com les lleis per habilitar una eventual secessió no poden aprovar-se per la via ràpida.

Per part de Ciutadans, el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, va titllar de «cacicada» la reforma del reglament impulsada per la majoria independentista, amb la qual pretenen «emmordassar l'oposició democràtica»: «Avui ens prenem la píndola del «matrix» parlamentari», va ironitzar.

Espejo-Saavedra va reptar JxSí i la CUP a ser «valents» i reconèixer públicament que aquest «reglament-mordassa» servirà per aprovar per lectura única les anomenades «lleis de desconnexió».

El diputat del PSC Ferran Pedret va subratllar que el dictamen ja va advertir que la reforma del reglament impulsada per JxSí i la CUP «no serveix en absolut per al que l'han dissenyat».

Esmena del PSC

Gràcies a l'abstenció de la CUP i el suport de tota l'oposició, el PSC va aconseguir que prosperés una esmena que, segons fonts socialistes, obliga a que, abans de ser votada en el ple, una proposició hagi de ser publicada en el Butlletí Oficial del Parlament i hagi de passar abans per la Taula per a la seva admissió a tràmit.

Per al portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, la reforma aprovada «trepitja» drets democràtics dels diputats i l'ha equiparat a les «cacicades» del PP.

Coscubiela va alertar que la consulta que promou el Govern per a l'1 d'octubre «no és un referèndum ni res que se li assembli» i va advertir: «Tot això està abocat a no tenir cap reconeixement internacional, a no tenir cap efecte». El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va denunciar el «cinisme» de JxSí i la CUP en pretendre aprovar les «lleis de desconnexió» per lectura única com si es tractés d'una norma sense rellevància. Fernández va polemitzar amb la bancada de JxSí a l'acusar-los de tenir com a ideologia el «supremacisme hispanofòbic» i assegurar que «no acceptarien el resultat del referèndum» si vencés el «no» a la independència perquè «passi el que passi la decisió la tenen presa».