Nou persones continuen ingressades en hospitals catalans a causa de l'accident d'un tren de Rodalies a l'Estació de França de Barcelona, segons ha informat el Departament de Salut aquest dissabte a través d'un comunicat. Dels nou ferits, tres es troben en estat greu, tot i que no es tem per la seva vida. Pel que fa als hospitals on estan ingressats els ferits, tres estan a Sant Pau, dos al Clínic, dos al CUAP Sagrat Cor, un a l'Hospital del Mar i un altre a la Clínica Creu Blanca.

Durant les últimes hores ha sortit a les xarxes socials el vídeo que mostra el moment de l'accident del tren de Rodalies que va deixar més de una cinquantena de ferits. En les imatges es pot veure com el comboi acaba xacant contra el topall de l'estació el que provoca un gran sotrac sobre els primers vagons del tren que en aquells moments arribava a l'estació.

Dotze de les 56 persones ferides van ser ahir hospitalitzades, 44 van ser donades d'alta, després del xoc d'un tren de Rodalies a l'Estació de França a Barcelona ahir. Quatre dels dotze ferits van ser traslladats a l'Hospital de Sant Pau, dos a l'Hospital del Mar, dos més a l'Hospital Clínic, un a la Vall d'Hebron, un a la Clínica Creu Blanca, i dos més al CUAP (Centre d'Urgències d'Atenció Primària) de l'Hospital Sagrat Cor.

Segons ha informat la policia catalana, el maquinista, de 31 anys i amb set anys d'experiència a Rodalies, va donar negatiu en el preceptiu control d'alcoholèmia i drogues que li van practicar els Mossos d'Esquadra.

L'accident va passar cap a les 7.15 hores del matí quan el comboi, de la línia R2 de Rodalies, procedent de l'estació de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell (Tarragona), s'ha encastat contra el topall de la via 11 de la estació de França, quan portava 70 passatgers.

A causa de l'impacte, la cabina del maquinista i els primers vagons van patir diversos desperfectes, per l'efecte acordió, el que va provocar lesions al maquinista i a 55 passatgers.

Tres dels 56 ferits van ser donats d'alta "in situ", mentre que la resta, dels quals 19 van patir ferides de diversa consideració i 33 van patir lesions lleus, van ser evacuats a diversos hospitals i ambulatoris d'urgències de Barcelona.

Revisió de les 'caixes negres'

Un jutjat de Barcelona va obrir diligències per aquest accident, mentre els Mossos d'Esquadra van analitzar les dues "caixes negres" del tren, en què queden gravats paràmetres com el registre de frenada i la velocitat de circulació, en el marc de les indagacions que es van obrir per intentar aclarir les causes del sinistre.

Els agents de la divisió de Transport de la policia catalana va inspeccionar el tren accidentat i, per primera vegada en un sinistre d'aquestes característiques, es va utilitzar un dron per prendre imatges per facilitar la seva tasca d'investigació.

Impressions dels partits

Després de l'accident, el cap del Govern, Mariano Rajoy, va mantenir una conversa telefònica amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per expressar-li la seva solidaritat i interessar-se pels detalls del sinistre.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que es va desplaçar a l'Estació de França, va detallar que el tren accidentat, un Civia, havia superat "totes les intervencions de manteniment" i que, de fet, l'última va ser fa deu dies, el passat 18 de juliol.

Segons De la Serna, Adif va informar que les balises que limiten la velocitat en l'acostament a l'estació haurien funcionat amb "absoluta normalitat" i que ho van fer "correctament", encara que el ministre va insistir en la prudència a l'hora d'avaluar aquestes dades .

De fet, alguns dels passatgers del tren van explicar que el comboi va reduir la velocitat en entrar a l'estació, si bé finalment va acabar xocant amb el topall del final de via.

El ministre de Foment va informar que s'havia constituït una sala de crisi a la mateixa estació de França i ha assenyalat que el sinistre es va comunicar a la Comissió d'Investigació d'Accidents Ferroviaris.

De la Serna va expressar el seu "agraïment" tant als serveis propis del ministre de Foment i "molt especialment" als serveis oferts per la Generalitat de Catalunya, que van actuar d'una forma "molt diligent i molt coordinada" des d'un primer moment.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que també es va desplaçar a l'Estació de França, va indicar que havia pogut parlar amb el maquinista i que les seves explicacions, de les que no va donar detalls, serviran com un element més a l'hora de saber les causes del sinistre.

El conseller va detallar que el tren estava frenant quan es va produir la col·lisió, fet que va qualificar d'"afortunat", ja que de no haver estat així, s'hauria produït "un accident de conseqüències realment greus".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també va acudir al lloc de l'accident, va destacar la "ràpida, eficaç i coordinada" actuació dels diferents cossos d'emergència.