Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir la llei de referèndum al Parlament com una «resposta a la impugnació» de la reforma del reglament i van advertir que el referèndum no el podrà «aturar» ni el president del Govern, Mariano Rajoy, ni el Tribunal Constitucional.

Els dos grups van registrar al Parlament la proposició de llei de referèndum d'autodeterminació, amb la qual pretenen donar cobertura legal a l'1 d'octubre malgrat l'oposició del Govern, que va impugnar la reforma del reglament que serveix per tramitar la normativa per la via ràpida.

En roda de premsa al Parlament després de realitzar el registre, el president de JxSí, Lluís Corominas, va destacar que volen tramitar l'esmentada llei per la via «d'urgència extraordinària».

Va assenyalar que el registre de la proposició de llei és «la resposta» a l'última impugnació del Govern i va afegir: «Estem compromesos a seguir endavant; la democràcia a Catalunya no la podrà aturar ni Rajoy ni el Tribunal Constitucional».

Corominas va destacar que la lectura única que inclou la reforma del reglament és una opció que tenen altres parlaments autonòmics i el Congrés dels Diputats, per la qual cosa va considerar que, si es tombés a Catalunya, hauria de fer-se el mateix a la resta de cambres.

En aquest context, va remarcar que el recurs del Govern al TC «no té base jurídica» i que l'Executiu de Mariano Rajoy només va impugnar la modificació del reglament perquè «ve del Parlament de Catalunya».

Va destacar que la llei de referèndum ha estat signada per tots els diputats dels dos grups independentistes llevat dels membres de la Taula (Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, tots de JxSí), per preservar així la seva «imparcialitat».

El líder de JxSí va afirmar que volen tramitar l'esmentada llei per la via «d'urgència extraordinària» i d'acord amb el nou reglament del Parlament. Si el TC ha de dir alguna cosa, que la digui, i anirem prenent decisions sobre fets», va expressar Rovira.

Per la via ràpida

Tenint en compte que el reglament preveu diferents opcions per a la tramitació exprés més enllà de la impugnada pel Govern, JxSí i la CUP estan d'acord en que, per una mecanisme o un altre, es farà per la via ràpida.

«Serà un tràmit el màxim de breu possible», va expressar en aquest sentit el diputat de la CUP Benet Salellas, que va subscriure les paraules de Lluís Corominas i Marta Rovira. El parlamentari de la CUP va assenyalar que és una «llei de país» a la qual va convidar a sumar-se més diputats fora de JxSí i la CUP: «Encara estem a temps», va afegir en un gest de complicitat sobretot a parlamentaris de Catalunya Sí que es pot.

Salellas va denunciar, també, que «el règim del 78» pretengui «intervenir l'autoorganització del Parlament» després de la impugnació del nou reglament, i ha asseverat que no faran «ni un pas enrere» en el referèndum.

Paral·lelament, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre la reforma del Reglament del Parlament català amb la qual el Govern pretén tramitar de forma exprés el referèndum de l'1 d'octubre i va advertir als membres de la Mesa que aplicar-la comportaria responsabilitats, fins i tot penals.

Els magistrats, reunits ahir durant amb prou feines 45 minuts, van acordar per unanimitat admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern central contra l'article 135.2 d'aquesta reforma, cosa que comporta automàticament la suspensió de la norma mentre es pronuncien sobre el fons de l'assumpte, per a la qual cosa tenen un termini de cinc mesos.

El Constitucional també va advertir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els altres sis membres de la Mesa, el lletrat major i el secretari general de la cambra, a qui expressament prohibeix la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única (com estableix la reforma impugnada) i els adverteix de les eventuals responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer si desobeeixen.

El Tribunal, com va sol·licitar el Govern, acorda la notificació personal de la resolució a tots ells i els recorda el seu «deure impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada».

És a dir, els ordena que «s'abstinguin d'iniciar, qualificar, introduir en l'ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya» o «dictar cap acord» que impliqui la tramitació exprés continguda en la reforma impugnada.

No és la primera vegada que el tribunal de garanties adverteix els responsables de les institucions catalanes. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja investiga Carme Forcadell i els membres de la Mesa de Jxsí i CSQP per desobediència al TC.

Mes d'agost habilitat

En la providència dictada ahir, els magistrats han habilitat el mes d'agost per a la tramitació del recurs i donen quinze dies a les parts perquè formulin les seves al·legacions. El Govern central, amb l'aval del Consell d'Estat, va impugnar aquesta norma amb l'argument que la modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució.

Perquè aquesta llei estableix la possibilitat que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar la seva tramitació pel procediment de lectura única.

I això comporta la reducció dels tràmits parlamentaris amb la finalitat d'obtenir una major celeritat i la supressió de les compareixences, ponència i comissió, així com la limitació del dret de presentar esmenes.

Per a l'Executiu, permetre que un sol grup parlamentari pugui forçar que una llei es tramiti d'aquesta manera suposa «un trencament del dret de participació política, en la mesura que està eliminant la facultat de la minoria de presentar esmenes als textos de les proposicions de llei promogudes per la pròpia majoria».

Seria, segons el seu parer, «permetre la institucionalització d'un sistema radicalment contrari a l'essència del sistema parlamentari», que és facilitar el debat pels representants dels ciutadans.

I aquells acords adoptats per aquesta via «naixeran amb l'estigma d'haver menyspreat un dret fonamental consagrat en la Constitució espanyola i, per tant, contaminats ab origini per aquest mateix vici d'inconstitucionalitat».

El Govern argumenta en el recurs que la voluntat «declarada» dels proposants (Junts pel Sí i la Cup) no és altra que «facilitar el referèndum inconstitucional d'autodeterminació».