El Partit Popular de Catalunya (PPC) i Ciutadans (Cs) van presentar ahir un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional contra la reforma del reglament del Parlament que amb ella els independentistes intenten fer «trampa», canviar les regles del joc i «emmordassar» l'oposició. Les diputades del PPC Andrea Levy i de Cs Lorena Roldán van presentar aquest recurs conjunt que els dos partits van anunciar quan la Cambra autonòmica va aprovar la setmana passada aquesta reforma exprés per garantir l'aprovació de les lleis de «desconnexió».

«Volen emmordassar l'oposició i no ho aconseguiran», va dir als periodistes després de presentar el recurs Andrea Levy, qui també va advertir que s'interposaran «tots els recursos democràtics» que calguin per evitar que els independentistes «imposin la seva llei».

De la seva banda, Lorena Roldán va assenyalar que es tracta d'una reforma «mordassa» amb l'únic objectiu de «silenciar» a l'oposició, quan l'esmentada oposició suma més vots que els que van aconseguir Junts Pel Sí i la CUP. El PSC va demanar ahir a la Mesa del Parlament que no admeti a tràmit la Llei del Referèndum d'Autodeterminació, ja que considera que no s'ajusta a la legalitat que emana de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia.

Segons va indicar en una roda de premsa la diputada del PSC Alícia Romero, que els grups de JxSí i de la CUP hagin registrat ahir al Parlament la proposició de Llei de Referèndum d'Autodeterminació «no suposa cap novetat sobre el que ja se sabia».

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, va reclamar un esforç al grup parlamentari de CSQP perquè fixi una posició «conjunta» sobre la llei del referèndum.