El president del Govern, Mariano Rajoy, va assenyalar ahir que «no és impossible» la convocatòria d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres el pròxim 16 d'agost si finalment el parlament català decideix admetre a tràmit la proposició de llei per a la celebració del referèndum sobiranista fixat per a l'1 d'octubre.

«En principi, jo no ho descarto», va expressar Rajoy, que va indicar que encara que la pròxima reunió del seu gabinet està prevista per al 25 d'agost «és possible que hi pugui haver un abans», però «no està decidit encara».

La data d'aquest Consell de Ministres dependrà del dia en què la Mesa del Parlament es reuneixi per admetre a tràmit la iniciativa de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, registrada el passat 31 de juliol i amb la qual pretenen donar cobertura legal al referèndum independentista.

L'admissió a tràmit per part de la Mesa no tindrà lloc com a mínim fins al 16 d'agost, que és quan es preveu que es reprengui l'activitat parlamentària. El president del Govern va efectuar aquestes declaracions des del seu repòs de vacances a Galícia, on ahir al matí va sortir a passejar per les ribes del riu Umia, al seu pas per la localitat de Ponte Arnelas, a Ribadumia (Pontevedra).

Des d'allà, Rajoy va voler insistir, en tot cas, i «amb tota tranquil·litat i tota moderació», en que «no hi haurà referèndum l'1 d'octubre», ja que -ha sostingut- «Espanya és una democràcia avançada» en la que «la llei i la democràcia no es poden separar i no se separaran», en base al dictat del Tribunal Constitucional que declara il·lícit el referèndum català.

«Aquí regeix la llei i l'Estat de dret i no pot un governant jactar-se que incomplirà la llei», va apuntar. «Seguirem fent exactament el mateix que hem fet fins ara», va afirmar el cap de l'Executiu central sobre quina serà la posició del Govern en aquest assumpte, davant el que s'actuarà «sobre la base de al final no hi pot haver un referèndum».

«Seguirem treballant defensant la democràcia, la llei i les normes que ens hem donat entre tots i que ens obliguen a tots: als governants, als quals no ho són i a tots els ciutadans», va manifestar Rajoy. Així doncs, va terciar que els membres de la Mesa del Parlament no poden admetre a tràmit el projecte de llei de l'esmentada votació i que «si ho fan i violessin la llei, estaríem en un altre escenari».

Per això, va mostrar el seu desig que imperi el «sentit comú» i no prossegueixi el «disbarat» de convocar un referèndum absolutament «anticonstitucional».

En tot cas, el president del Govern ha anticipat que estarà «atent tots els dies als esdeveniments que es puguin produir» per si es precisés la seva intervenció.

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va assumir que l'1-O hi poden haver urnes però ha assegurat que serà un «simulacre» de referèndum i un «simple recompte sense valor legal». Per això ha demanat «que no es legitimi participant», segons va dir en declaracions a la Cadena Ser. En ser preguntada sobre si hi haurà urnes, va assegurar que assumeix «que això és possible que succeeixi» però va demanar als que dubten si participar-hi o no que siguin conscients que «no és una consulta amb garanties democràtiques». D'altra banda, va explicar que la resposta del govern espanyol hauria de permetre evitar el referèndum però «des de la màxima prudència».

La socialista va criticar la manca de propostes del govern de Mariano Rajoy i va posar en valor la «Declaració de Barcelona» dels socialistes per oferir una solució al conflicte.

Va afegir que no es tracta tant de convèncer els independentistes, «que segurament no estan disposats a escoltar cap tipus d'argumetns», però si a la «majoria de la població» que no vol la independència.