El coordinador de diputats i senadors del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha convidat la CUP a no donar arguments als que «caricaturitzen» Catalunya i qüestionen la convivència arran del procés sobiranista, després dels atacs dels últims dies de l'esquerra independentista a objectius turístics a Barcelona.

En declaracions a Efe, Xuclà ha censurat els «actes vandàlics» d'Arran, organització juvenil vinculada a la CUP que va atacar un autobús turístic de Barcelona, una acció de «turismofòbia» que considera que cal portar als tribunals.

El diputat demòcrata al Congrés ha alertat la CUP, soci del PDeCAT i ERC en els preparatius del referèndum previst per a l'1 d'octubre, de les conseqüències d'aquest tipus d'actes: «En aquest moment, algú pot aprofitar aquesta realitat tan marginal per fer caricatura i relats exagerats i forçats sobre una societat catalana que sempre ha estat molt majoritàriament pacífica».

«Invito la CUP que entenguin que són responsables dels seus actes i que el que menys convé a Catalunya és que, en un moment excepcional, que una cosa local es converteixi en un pretext perquè tinguin arguments els que volen fer una caricatura o un relat inflat sobre la convivència i el bon to que presideix la vida política i la societat catalana», ha plantejat.

Xuclà ha remarcat que «el PDeCAT no es veu fent pactes generals amb una opció política com la CUP», però Catalunya es troba en «una legislatura excepcional» que té un «objectiu que val la pena», el referèndum, fet que segons el seu parer justifica l'aliança amb els antisistema.

En aquest punt, ha fet un símil amb la legislatura «excepcional» de la Transició, quan entre 1977 i 1978 es van asseure a la taula figures d'ideologies contraposades com exministres de Franco, comunistes, socialistes i nacionalistes bascos i catalans, per aconseguir pactar l'actual marc constitucional.

En tot cas, el diputat al Con