El Gremi d'Hotels de Barcelona va reclamar ahir a les administracions que actuïn de forma «molt contundent» contra els actes vandàlics vinculats a la turismofòbia, un fenomen que relaciona directament amb l'eclosió dels pisos turístics il·legals. En declaracions a Efe, el director general d'aquest gremi, Manel Casals, va assegurar que els actes violents contra el sector turístic són puntuals i que no es pot generalitzar, però ha destacat que Ajuntament i Generalitat han de prendre les mesures pertinents «perquè no torni a passar».

Del començament d'any ençà, va explicar Casals, mitja dotzena d'hotels han patit atacs turístics, unes accions que se sumen als recents danys que Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, va provocar a un bus turístic i les punxades a bicicletes de lloguer.

El directiu va afirmar que la policia ha actuat «de forma molt correcta» en el cas dels atacs comesos contra hotels, ubicats la majoria als barris de Gràcia, el Poblenou i el Poblesec, però considera que la resposta de l'ajuntament davant l'actuació violenta d'Arran ha estat tardana.

«Inicialment es va tardar massa a contestar i de forma poc contundent», va declarar Casals, que creu que davant un atac tan clar com el que va patir el bus turístic, la resposta del govern municipal hauria d'haver estat instantània i de rebuig de la violència. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va condemnar ahir «fermament» les accions contra el turisme que als últims dies han reivindicat col·lectius de la CUP, però ha advertit que «no cal magnificar fets aïllats», doncs «el que és la normalitat a la ciutat és la convivència entre ciutadans i visitants».

En declaracions a la premsa després d'uns dies de vacances de l'alcaldessa que van coincidir amb aquests atacs, Colau va dir que «aquestes accions afortunadament són aïllades, no són representatives de la situació a la ciutat i volem fer una crida a la prudència i a no estendre una alarma que no es correspon amb la realitat».

Les propostes d'Arran

Arran va negar a través d'un comunicat que els seus atacs siguin turismofòbia, un concepte que segons aquesta organització «intenta desvirtuar una lluita completament legítima». «El problema no és el turisme sinó el model turístic», va afirmar a través d'un comunicat el jovent de l'esquerra independentista, que va defensar les «accions de visualització»-l'atac a un bus turístic i la punxada de rodes de bicis de lloguer- que ha fet «per plantejar debats dins l'esfera pública». A més, Arran va fer cinc propostes per «alleugerir la situació caòtica», que segons l'organització, provoca el lliure mercat turístic. Entre altres coses, aposta per prohibir l'activitat d'Airbnb o expropiar hotels com el Vela o Las Arenas.

El grup de CUP-Capgirem va plantar a la comissió municipal de Presidència que ahir va debatre en sessió extraordinària l'atac a un Bus Turístic i altres accions contra el sector turístic portades a terme a Barcelona.