Més d'una centena de veïns de la Barceloneta es van concentrar ahir a la platja en contra de «l'especulació immobiliària, la inseguretat, l'incivisme i la privatització d'espais públics» que està provocant la massificació del turisme. Així ho va destacar Esther Jorquera, de la Plataforma en defensa de la Barceloneta - La Barceloneta diu Prou-, que a més va alertar de «l'expulsió del veïnatge i de la fi del petit comerç» que està devorant el barri.

Els concentrats van reclamar directament «l'abolició dels pisos turístics» amb una pancarta que van desplegar dins l'aigua. A més, els veïns denuncien que la pressió turística va arribar a una situació límit aquest estiu i van criticar que les accions de les administracions estan sent «insuficients». «Diuen que patim turismofòbia però aquest és un mot que s'han inventat els lobbies per criminalitzar els veïns i les seves queixes i reclams, que són viure dignament a casa nostra, al nostre barri i a la nostra ciutat», va puntualitzar Jorquera.

Vestits amb les samarretes grogues amb la reivindicació «La Barceloneta no es ven», els veïns van fer una cadena humana a tocar del mar per denunciar els efectes del turisme massiu al barri. Segons l'Ajuntament de Barcelona, van participar a la concentració 200 persones. «Estan fotent enlaire la Barceloneta i la ciutat», va alertar Esther Jorquera com a portaveu de la plataforma que va convocar la concentració. Jorquera, que ha viscut al barri des que va néixer, fa 30 anys, va denunciar que molts veïns es veuen obligats a marxar, sobretot perquè el preu del lloguer s'ha disparat i els propietaris es van quedant sols, i va alertar que en els últims mesos estan patint molts desnonaments. «Una persona o una parella treballadora normal no pot pagar 1000 euros per a un pis de 30 metres quadrats. Estan marxant els joves del barri i també la gent gran i estan fent mobbing als que es queden», va afirmar.

Un altre dels grans problemes derivats de la massificació turística és la saturació del barri, des dels espais públics, com la platja, fins al transport: «hem de sortir una hora abans per anar a treballar de tanta gent que hi ha», va lamentar Jorquera, que va afegir: «al final ni el clavegueram donarà abast». Els veïns de la Barceloneta van sortir per primera vegada a manifestar-se contra els pisos turístics fa tres anys i ahir van avisar que la situació que viu el barri és «inviable». «Estem aguantant molt, ens estem cremant massa, és un dels pitjors estius», va expressar Jorquera.

Canvis i sancions

Els manifestants demanen l'abolició dels pisos turístics amb canvis normatius que frenin l'especulació immobiliària. «Cada pis turístic és un veí menys i els barris els fans els veïns, no la gent que hi passa unes nits esporàdicament», va defensar Susanna Saumell, una altra veïna del barri, acompanyada per Maria Rosa López, que viu al costat de la Sagrada Família i que es va unir a la concentració per donar suport a la Barceloneta. Saumell va insistir que «l'habitatge ha de ser per als veïns, no pot ser una mercaderia». La plataforma també demana al conjunt de les administracions, i especialment a l'ajuntament com a primera responsable, «mà dura» contra les actituds incíviques als carrers i les pràctiques il·legals en el lloguer de pisos, amb més sancions i que s'apliquin de manera més ràpida, perquè aquests comportaments no quedin impunes. A més, volen que es reforci la seguretat.

La Barceloneta d'abans i la d'ara «és un barri que m'agradava molt. Les portes de les escales estaven obertes i passàvem d'una casa a l'altra per fer el cafè. Ens sentíem a casa a dins de casa. En canvi ara m'he de tancar amb dues claus perquè tinc por i ni així perquè van rebentar la porta a una veïna per les frontisses», va expressar Maria Luz Pérez, que viu al barri des de fa prop de 50 anys. Aquesta veïna també va expressar la seva molèstia amb el soroll i les activitats que realitzen que no la deixa dormir. «Aquí va gent que els està tot bé, com fer l'amor al carrer, o pixar-hi i si dius alguna cosa, encara se senten més poderosos», va lamentar.

«No volem turistes als nostres edificis. Aquesta platja no és un complex turístic», «Cap més estiu com aquest» i «turistes allotgeu-vos en hotels, els hotels són per viure-hi» eren altres proclames que es podien llegir en les pancartes que van envoltar la concentració. Els veïns també van col·locar un estenedor amb samarretes de diversos col·lectius socials, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).