El Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària demà a la tarda per analitzar la situació a l'aeroport del Prat, segons va anunciar ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que va destacar la «normalitat» en el primer dia de vaga indefinida.

En la reunió extraordinària del gabinet ministerial també s'estudiarà un informe sobre els atacs al sector turístic, segons van informar a Efe fonts de Moncloa. De la Serna va presidir a la Delegació del Govern a Catalunya la comissió de seguiment de la vaga indefinida dels treballadors d'Eulen de l'aeroport del Prat, en la qual van participar, entre d'altres, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

També hi van assistir el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president d'AENA, José Manuel Vargas, i comandaments de la Guàrdia Civil, encarregada de reforçar la seguretat en els controls del Prat.

Les cues als controls de seguretat del Prat es van reduïr ahir a les d'un dia normal a l'agost tot i la vaga indefinida dels empleats d'Eulen, gràcies el reforç de la Guàrdia Civil, que participa de forma activa en tasques com la revisió d'equipatges i control de l'arc de metalls.

Quasi «normalitat»

Fonts de l'aeroport del Prat van assegurar que a partir de les 9 ja es podia parlar fins i tot de «normalitat», ja que la suma de la presència de més efectius policials i el fet que els serveis mínims dictats per la Delegació del Govern central siguin del 90% feien que el temps d'espera fos d'uns 10 minuts.Les cues més importants es van viure abans de les 6 del matí degut a que a aquella hora només hi ha un filtre de seguretat obert.

Els treballadors d'Eulen a l'aeroport del Prat van anunciar que estan disposats a continuar la vaga indefinida fins al laude obligatori que va anunciar ahir el Govern espanyol i que creuen que és «il·legal». A més, el desplegament de la Guàrdia Civil a l'aeroport va provocar crítiques dels treballadors dels controls, que ahir van portar a Inspecció de Treball les suposades pressions als quals estan sotmesos per la Guàrdia Civil.

Així ho va confirmar el portaveu del comitè d'empresa, Juan Carlos Giménez, que diumenge ja va denunciar que l'actitud de determinats agents estava provocant «esgotament emocional» en alguns treballadors, especialment dones. Giménez també va assegurar que la seva intenció és portar als tribunals el laude obligatori que prepara el Govern per posar fi al conflicte laboral a l'aeroport barceloní i no es plantegen mentrestant abandonar la vaga fins que que s'acceptin les seves reivindicacions.

«Esperarem al laude i ho denunciarem als tribunals perquè creiem que és il·legal i vulnera el dret a la vaga. Segur que guanyarem davant la justícia, encara que això serà d'aquí molt de temps i ja ningú se n'enrecordarà del conflicte», va subratllar Giménez.

Les altres aturades

El representant de la plantilla d'Eulen també es va preguntar si aquest cos «té prou agents per anar a reforçar també altres aeroports», després que s'hagin anunciat aturades a altres instal·lacions aeroportuàries espanyoles.

«L'aeroport és ple de guàrdies civils, no hi ha cues i s'oblida el fons del conflicte, les condicions laborals d'uns treballadors que cobren una mitjana de 900 euros i que no poden ni anar a fer pipí o que es desmaien perquè no tenen temps per menjar», va denunciar Juan Carlos Giménez.

A més, segons el portaveu del comitè de vaga, alguns treballadors d'Eulen van patir diumenge «pressions» per part d'agents de la Guàrdia Civil destinats com a reforç a l'aeroport, durant una jornada d'aturades parcials.

Davant d'aquestes acusacions, el Ministre de Foment Íñigo de la Serna va dir en declaracions a Onda Cero que els agents no estan substituint els treballadors d'Eulen en vaga sinó que garanteixen la seguretat dels ciutadans i eviten les aglomeracions que podia suposar la vaga, i va assegurar que no s'està vulnerant el dret de vaga.

D'altra banda, la tinent d'alcaldia Janet Sanz de l'Ajuntament de Barcelona va demanar al Minsiteri de Foment i a les empreses implicades en la vaga de l'aeroport del Prat, Eulen i AENA, que busquin la resolució «definitiva» del conflicte laboral i recorda que s'està parlant de «serveis bàsics» i per tant, cal que tinguin garantits els «drets laborals bàsics».

«Pedaços»

A més, va considerar que qualsevol altra mesura són «pedaços» que no posen solució al problema de fons, que és el model de «privatització de serveis bàsics», que creu que s'ha de «revertir» perquè posa en crisi un sistema fonamental que ha de funcionar bé. Per això, Sanz no aposta pel laude com a solució perquè segons ella resoldrà la vaga però no el problema.