Les forces de seguretat busquen, a més del ripollès Moussa Oukabir, un jove de 17 anys considerat presumpte autor de l'atemptat a la Rambla de Barcelona, tres més per si tinguessin alguna relació amb aquesta massacre i l'acció terrorista de Cambrils (Baix Camp) i, en algun cas, per controlar-los.

Així ho han manifestat fonts policials, que han insistit en la hipòtesi que Oukabir fora l'autor de l'atropellament amb una furgoneta que va causar la mort de 13 persones i ferides a gairebé un centenar.

Oukabir, nascut a Ripoll (Ripollès) el 13 d'octubre de 1999, per la qual cosa és menor d'edat, té nacionalitat i passaport marroquí i és germà de Driss Oukabir, les dades del qual corresponien a la persona que va recollir una furgoneta Fiat de color blanc, amb matrícula 7086JWD i llogada a l'empresa Telefurgo, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).

Els Mossos d'Esquadra han detingut ja quatre persones en relació amb els atemptats, tres d'elles a Ripoll.

En qualsevol cas, les forces de seguretat han estat alertades per controlar tres homes més, domiciliats també a la localitat gironina de Ripoll, d'entre 18 i 23 anys i sobre els que consta un control específic per terrorisme.

Investiguen si és un dels terroristes abatuts a Cambrils

Els Mossos d'Esquadra investiguen si l'autor de l'atemptat d'ahir a la Rambla de Barcelona, en el qual van morir tretze persones, és un dels cinc terroristes que van ser abatuts de matinada a Cambrils, segons ha anunciat avui el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero.

En declaracions als periodistes, Trapero ha indicat que, de moment, no s'ha pogut identificar el conductor de la furgoneta de l'atropellament massiu de Barcelona, al qual es continua buscant, si bé ha reconegut que també estan investigant si figura entre els cinc terroristes que de matinada han estat abatuts a Cambrils, quatre d'ells per una única agent dels Mossos.

El major ha destacat que la suposada cèl·lula terrorista portava mesos planejant un atemptat amb explosius a Barcelona i que, després de l'explosió de la casa d'Alcanar, on manipulaven diverses bombones de butà, van actuar de forma "desesperada" per atemptar a Barcelona i posteriorment, de forma més "rudimentària", a Cambrils, on van envestir mitja dotzena de persones i van apunyalar a una d'elles.

Descarten que se saltés el control policial

Els Mossos d'Esquadra desvinculen de moment el cotxe que ahir a la tarda va fugir d'un control policial a la sortida de Barcelona per la Diagonal, a l'interior del qual es va trobar posteriorment una persona morta amb ferida d'arma blanca, dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils.

Segons ha anunciat avui el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, els investigadors no han detectat de moment elements que vinculin el mort i el vehicle, que va atropellar una sergent de la policia catalana, amb els membres de la xarxa terrorista radicada a Alcanar (Montsià) que va perpetrar els dos atemptats.

La hipòtesi principal que estudien els investigadors és que el vehicle el conduïa una segona persona, amb el conductor habitual a la part posterior ferit greument d'arma blanca, i que, en comprovar la presència del dispositiu antiterrorista, es va saltar el control dels Mossos d'Esquadra envestint una sergent, a qui li va trencar la cama.

Pocs metres després, un agent va tirotejar el vehicle que, això no obstant, va poder prosseguir amb la seva fugida durant uns tres quilòmetres, fins a arribar a l'altura de l'edifici Walden de Sant Just Desvern (Baix Llobregat).

Segons la investigació, el conductor del vehicle va fugir després d'abandonar el turisme, amb el seu propietari greument ferit als seients posteriors.