La solidaritat s'ha fet evident aquests dies, la societat s'ha bolcat en empatitzar amb la situació per tal d'ajudar de la manera més ràpida i eficaç possible. Policies repartits arreu del país en permanent vigilància, gent de Barcelona oferint llars i àpats de forma desinteressada, hotels i taxis al servei dels afectats, cues als hospitals i a les campanyes del Banc de Sang i Teixits per comptar amb un volum suficient de reserves. Aquests dies s'ha fet evident un autèntic treball «de pinya», ben coordinat i essencialment humà, moltes vegades en forma de petits gestos com ara donar sang en un període de l'any en què les reserves solen estar sota mínims.

«Si a la donació interna del Trueta tenim una mitjana de 20 donants per dia, pràcticament es dupliquen les donacions respecte a un dia habitual, un bon indicador de la resposta que ha tingut la població de les comarques de Girona», va confessar satisfet divendres el doctor Jordi Vila, hematòleg adjunt del Banc de Sang i Teixits de Girona, ubicat a l'Hospital Trueta. Aquesta tendència ha estat majoritària arreu del país arran de l'atemptat del passat dijous a la tarda. Poc temps després dels fets, es va fer una crida general amb la por al cos de no disposar de prou reserves de sang per atendre totes les intervencions i transfusions sanguínies que podrien venir de forma immediata. En molt poc temps, centenars de persones es van dirigir als principals hospitals de Barcelona, com ara l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Clínic, per poder col·laborar amb la causa. Veient l'allau de voluntaris, el Banc de Sang i Teixits va fer públic un comunicat a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació per evitar aglomeracions i animant a la gent a venir de forma esglaonada per tal de poder comptar amb reserves suficients de cara a la setmana entrant, tenint en compte la ràpida caducitat del compost sanguini.

Estat de prealerta estiuenca

Cada any, pels volts del 15 d'agost, les reserves de sang solen tocar fons i disminuir considerablement, tendència que es va recuperant a poc a poc a partir de mitjans setembre. Hi ha diversos factors que influeixen en aquesta davallada, tots relacionats amb la temporada de l'any on ens trobem. L'estiu és època de vacances i canvis de rutina per a tothom, inclosos els voluntaris habituals que no solen fallar a la cita cada tres mesos o bé cada dues setmanes si es tracta de donacions de plasma. Molts d'ells passen llargues temporades a segones residències o, fins i tot, alguns poden viatjar a l'estranger i, depenent de la destinació turística, tenir vedada l'opció de donar sang durant uns quants mesos. Tot i així, el turisme manté o inclús augmenta el volum de població de la demarcació, sobretot a la Costa Brava. El doctor Vila reconeix una gran mancança al darrere i és que «si mirem les transfusions anuals que fem, a l'estiu tenim la mateixa activitat transfusional però les donacions baixen». Cristina Valverde, promotora del Banc de Sang i Teixits de Girona, explica que «hem programat diverses campanyes, però com que la tendència durant aquesta primera quinzena ha representat un descens de donacions, creiem que ens costarà molt arribar a les 2.000 que necessitem en tot el mes a la província de Girona». Pel que fa a les donacions internes del Trueta, l'objectiu de cada mes és arribar a les 330. Des del dia 1 fins al passat dia 17 al matí n'hi havia 132, una xifra que feia perdre totes les esperances. «Les reserves d'arreu de Catalunya el juliol estaven per sobre les 9.000 i ara estan a 8.000, aquesta diferència de mil és molt important», apuntava Valverde. De tots els grups sanguinis, n'hi ha dos que destaquen en termes de crisi: el zero negatiu, conegut com a donant universal, i l'A negatiu, a causa del nombre reduït de persones que els tenen. Valverde afegia dijous al matí que «amb l'A negatiu, estem en una situació quasi d'alarma perquè tenim sang per a dos dies», mentre que els altres grups tenen de 5 a 12 dies de marge.

Pels volts de les cinc de la tarda, el món va fer un gir de 180 graus. La gent va córrer cap als hospitals a donar sang pels ferits de manera espontània, abraçant la possibilitat de salvar el màxim de vides possible després de l'atropellament massiu a les Rambles.

Distribució de voluntaris

La preocupació ha canviat el seu rumb i ja no rau en la quantitat de sang que hi ha disponible, ja que «segur que les reserves han pujat aquests dies, un balanç que se sabrà dilluns. Molt probablement, l'allau de solidaritat pot fer canviar l'estat de prealerta d'A negatiu», confessa l'hematòleg del Banc de Sang gironí. El mateix dia 17 a la tarda, el doctor Vila va observar un important increment tant a la unitat de donacions de Sang del Trueta com també a la campanya amb autobús que estava programada pels dies 16 i 17 a Blanes. Durant tot l'any, el Trueta té de mitjana unes 20 donacions al dia, però el dijous 17 d'agost se'n van realitzar 34, tres quartes parts al llarg de la tarda. L'endemà, cap a la una del migdia, el doctor en va comptabilitzar 40 i encara faltava tota la tarda per endavant. Un èxit rotund que no només es va manifestar a l'hospital central sinó també a l'equip mòbil de Blanes que, partint d'una fita de 30 donacions, en va realitzar 40, deixant a 40 persones pendents a la cua.

«Estem superant claríssimament les expectatives però hem d'intentar emplaçar els donants al llarg de la setmana vinent per remuntar les reserves, per intentar fer-ho més esglaonat perquè la sang caduca i sobretot les plaquetes, que ho fan en pocs dies», diu el metge. Divendres a la tarda, el ritme del matí es va estabilitzar una mica i van acabar sumant una cinquantena, podent afirmar que es van duplicar les donacions d'un dia normal a Girona. La resta del país va seguir la mateixa tònica, duplicant i, fins i tot, triplicant les xifres. Ahir dissabte va ser un dia normal, amb un volum de donacions habitual pel que fa a la mitjana anual. «Esperem força volum la setmana que ve», assegura esperançat el doctor Vila. Aquesta mena de solidaritat ha de seguir viva, no es pot apagar. Mai.