Cinc han mort, quatre estan detinguts i tres estan desapareguts, un dels quals fugit i els altres dos restants se sospita que morts a l'explosió d'Alcanar. Els implicats en l'atemptat de Barcelona i Cambrils són tots nois joves, veïns de Ripoll i la majoria d'entre 17 i 28 anys. Coneguts, familiars i amics dels dotze gihadistes de Ripoll encara s'intenten explicar el ràpid procés de radicalització dels joves.

Potser per això, ahir, la comunitat musulmana de Ripoll es va concentrar per segon cop a les portes de l'ajuntament per condemnar el terrorisme i la violència. Aquesta vegada, però, van ser un centenar, més del doble que dissabte. Durant l'acte es van desplegar pancartes on es podia llegir «Tots som Barcelona» o «L'islam no és terrorisme». Els concentrats van tornar a demanar que no se'ls criminalitzi i van assegurar que les famílies dels familiars «pateixen una doble pena». El president de la comunitat musulmana, Ali Yassine, va recordar que els valors de l'islam estan lligats amb la pau i el respecte i no amb la violència. Com en la primera, la concentració d'ahir no va comptar amb cap representant de l'equip de govern.

Qui sí que hi va tornar a assistir, en canvi, van ser els amics i familiars dels terroristes, que encara no es creuen què ha portat els seus parents a perpetrar els atemptats.

Indignació i plors

Crits d'indignació i plors van tornar a ser els protagonistes d'un acte que va durar poc més de 20 minuts i on homes, dones i nens musulmans van mostrar tot el seu suport a les víctimes i van recordar que «ells també ho són». L'equip de govern no hi va assistir ni hi va enviar cap representant, però va confirmar que estan preparant un acte conjunt per a la setmana que ve.

I és que els dotze integrants de la cèl·lula gihadista tenen forts llaços familiars, ja que hi ha quatre grups de germans: els Oukabir, Aallaa, Hychami i Abouyaaqoub. En total, doncs, nou persones amb vincles familiars. Els germans Abouyaaqoub i Hychami compartien no només la residència a Ripoll, sinó també el seu poble natal, ja que tots quatre van néixer a Mrirt (Marroc).