Una de les cosines de l'únic membre de la cèl·lula que es dona per fugit -Younes Abauyaaqoub- va assenyalar l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, de 45 anys, com el responsable de la seva radicalització. Tot sembla indicar que l'imam, de qui encara no està clar si va morir a Alcanar o es troba fugit, va poder tenir un paper clau en la cèl·lula. El líder religiós no té antecedents penals vinculats al terrorisme, tot i que sí que va tenir relació amb un implicat en investigacions sobre els atemptats de Madrid de l'11-M.

Abdelbaki és prim i no arriba als 1,70 metres d'alçada. Si per alguna cosa destaca és per ser solitari, fins i tot reservat, gairebé hermètic. És el que es coneix com un morabit, un ermità musulmà. Fonts de la lluita antiterrorista confirmen que va sortir de la presó provincial de Castelló al gener de 2012. El motiu del seu empresonament va ser tràfic de drogues, concretament haixix. Així, era l'encarregat de realitzar la ruta Ceuta-Algesires.

En els prop de dos anys que va estar pres es va encarregar de realitzar el prec al costat de la resta d'interns i va mantenir una especial amistat amb un d'ells, Rachid Aglif, àlies El Conill, condemnat a 18 anys per haver participat en l'11-M.

La seva implicació en activitats radicals no s'acaba aquí, ja que el seu nom també apareix en el sumari de l'anomenada operació Xacal, en què cinc islamistes van ser detinguts el gener del 2006 a Vilanova i la Geltrú per reclutar mujahidins per enviar-los a l'Iraq.

Des que va arribar a Ripoll, fa aproximadament dos anys, poques vegades se'l va poder trobar al carrer. Els seus dies transcorrien de casa a la mesquita i d'aquesta una altra vegada a la seva llar. Va començar a treballar al temple Annour el maig de l'any passat, i el va deixar a finals d'aquest juny, coincidint amb la finalització del Ramadà. Va demanar tres mesos de vacances i més diners per anar-se'n al Marroc, quelcom que no va ser ben vist a la comunitat. «No els els vam donar. No és possible que una de les persones que prega amb nosaltres cada dia ho deixi i ocupi el lloc de l'imam», explica Hammou Minhat, portaveu d'aquesta associació. En tot cas, Abdelbaki no es va enfadar.

Faltat de carisma, l'imam destacava per la seva tranquil·litat, i tal com va arribar va marxar, sense que gairebé ningú ho sabés. «No xerrava amb la gent. Pregava i després marxava», afegeix Minhat. A aquesta mesquita no el van tornar a veure.

Viatge a Bèlgica

Les autoritats locals de Vilvoorde, una localitat flamenca limítrofa a Brussel·les, van confirmar que Abdelbaki Es Satty va estar al municipi el 2016. «Puc confirmar que va estar aquí de gener a març de l'any passat», va admetre el seu alcalde, Hans Bonte, que no va descartar que hagués estat al país amb anterioritat. Vilvoorde és un antic feu de gihadistes. L'alcalde va dir que Es Satty va estar buscant feina com a imam a la ciutat, a la qual va arribar sense domicili fix ni permís de residència. Pel que sembla, el religiós havia manifestat la seva intenció de traslladar-se a Bèlgica, i les forces de seguretat busquen aclarir les seves motivacions. Fins ara, les autoritats belgues no han informat sobre si estava sota el seu radar.