L'agent dels Mossos d'Esquadra que dijous passat va abatre quatre terroristes a Cambrils és un policia amb onze anys d'experiència a la policia catalana, que va actuar després que els assaltants envestissin una companya seva en un control policial en aquesta localitat. L'agent, del qual els Mossos d'Esquadra no volen donar dades personals per motius de seguretat, va arribar al cos després d'haver estat a la Legió.

Els terroristes, que anaven en un Audi A3, van atropellar a la matinada de dijous a divendres una agent dels Mossos establerta en un dels 800 punts de control policial disposats a tot Catalunya després de l'atemptat de la Rambla de Barcelona i també va atropellar mitja dotzena de persones, una de les quals va acabar morint.

L'agent que acompanyava la dona envestida va abatre quatre dels cinc terroristes de Cambrils, mentre que el cinquè va aconseguir fugir i apunyalar un home a la cara, fins que va ser tirotejat mortalment per una altra patrulla policial. Els terroristes de Cambrils simulaven portar cinturons amb explosius i ganivets, de manera que els Mossos investiguen si pretenien cometre un atemptat apunyalant diverses persones, inspirant-se en altres atacs ocorreguts recentment a altres ciutats europees.

El cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va mostrar des del primer moment tot el seu suport a l'agent que va abatre quatre dels terroristes gihadistes, en reconèixer que «va matar quatre persones i, tot i que siguis un professional, no és una qüestió fàcil de pair».

L'agent és un home molt tranquil al qual, casualitats de la vida, li va tocar fer hores extra per arrodonir el seu sou el dia de l'atac gihadista a Cambrils. Segons El Mundo, el mosso formava part dels efectius de reforç dels dispositius de seguretat que habitualment es munten al litoral de la Costa Daurada, molt més intensos aquest any per l'elevat nivell d'alerta terrorista.

Els Mossos estan protegint al màxim la identitat d'aquest agent, que treballa a Tarragona dins d'un dels anomenats grups de proximitat, és a dir, els que es dediquen a patrullar en festes patronals i esdeveniments de certa importància de la zona. També protegeixen els comerços en el dia a dia, donant consells de prevenció als propietaris de les botigues davant robatoris, per exemple. Fins i tot van als col·legis per fer xerrades a les aules als més joves.

Ningú hauria pensat, ni tan sols ell mateix, que aquesta setmana li tocaria acabar amb la vida de quatre gihadistes per defensar la dels centenars de persones que gaudien del seu temps lliure a les terrasses de Cambrils. Precisament el fort xoc emocional que li ha provocat la seva actuació extrema l'ha portat a requerir l'atenció dels psicòlegs de la policia, especialitzats en aquest tipus de traumes després d'actuacions.