La basílica de la Sagrada Família va acollir ahir una missa solemne en memòria de les persones que van patir «les urpes» dels atemptats terroristes de la Rambla de Barcelona i de Cambrils, en la qual es va pregar «per les víctimes mortals i per a la ràpida recuperació dels ferits».

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va agrair durant el seu sermó «la generositat i entrega de les forces de seguretat, els professionals sanitaris i de la ciutadania en el seu conjunt». Omella va titllar de «pecat gravíssim» atemptar contra la vida de persones innocents i de nens, en al·lusió a les catorze víctimes mortals dels atacs terroristes de dijous.

«Demanem a Déu que canviï els nostres cors de pedra per un cor ple de sentiments, humanitat i pau. Estem tots units per un objectiu comú, que és la pau», va assegurar. L'arquebisbe de Barcelona també va traslladar el missatge de condol i repulsa de la violència que li va fer arribar el papa Francesc a través d'un escrit i d'una trucada personal en la qual li expressava el seu condol «per les víctimes que han perdut la vida en una acció tan inhumana» i que va «sembrar el dolor» a la Rambla de Barcelona.

El bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, que va presidir la missa al costat d´ Omella, també va tenir paraules d'agraïment vers l'esperit solidari que en els últims dies ha impregnat la capital catalana: «Han estat dies de llàgrimes, però sobretot de molta humanitat», va indicar. «Volem la concòrdia del nostre poble i la pau, lluny de tota violència i terror», va afegir. I finalment, va concloure: «Hem comprovat l'esforç i la solidaritat de tots els ciutadans, des de la seva voluntat de cooperar, el seu càrrec institucional o la seva professió, arriscant fins i tot la seva vida».

Durant la missa es va fer també especial menció a les víctimes de confessió musulmana, a qui l'Església, explica, ha visitat als hospitals durant aquests darrers dies per oferir-los el seu suport i solidaritat. Omella i Taltavull van fer una crida a la unitat: «La unió ens fa forts. La divisió ens destrueix», va afirmar Omella.

Els reis FelipVI i Letizia van presidir la missa, que va comptar amb l'assistència de les màximes autoritats del país, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o el vicepresident, Oriol Junqueras. Per part del Govern central hi va assistir el president Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Fins a la Sagrada Família es van desplaçar també el president portuguès i el seu primer ministre, Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, d'on són algunes de les víctimes dels atemptats. També hi van assistir diversos consellers de Govern, les alcaldesses de Cambrils, Camí Mendoza; Barcelona, Ada Colau, i Madrid, Manuela Carmena, entre d'altres.

La missa va estar oberta a la ciutadania, que des de primera hora del matí feia cua als accessos de les dues façanes del temple per passar el controls de seguretat d'accés a la basílica. El públic va cloure l'acte amb un aplaudiment espontani en acabar el Virolai, amb el qual es va tancar la missa.