Primers afectats al servei d'atenció psicològica de Ripoll

El Consorci de Benestar Social del Ripollès, que coordina el servei, també està elaborant una diagnosi per decidir si cal fer intervencions a domicili

22.08.2017 | 15:45

El servei d'atenció psicològica d'emergència que Ripoll ha creat arran dels atemptats ha començat a rebre els primers afectats aquest dimarts. El president del Consorci de Benestar Social del Ripollès que gestiona la iniciativa, Joan Manso, ha explicat durant aquestes primeres hores un parell de veïns s'han dirigit al centre per rebre ajuda però que els responsables de l'espai també estan treballant en una diagnosi que permeti determinar si cal fer intervencions a domicili. Manso detallat que l'espai, que mancomuna els serveis del Consell Comarcal i els 19 municipis de la comarca, compta habitualment amb un professional però que arran dels fets, Dipsalut ha posat a disposició un equip de professionals (amb entre dos i tres psicòlegs especialistes en situacions d'emergència) per "reforçar el servei". "Sabem que els fets han generat un trauma i hem de veure com ho podem resoldre", ha insistit.

Un servei d'atenció específica per a totes aquells veïns, coneguts, amics o companys que se sentin sobrepassats per la situació. Aquesta és una de les mesures que l'Ajuntament de Ripoll i la Generalitat van acordar aquest dilluns en el marc de la trobada que van tenir per abordar la situació al municipi després dels atemptats terroristes.

L'atenció s'ha posat a disposició de tots els ciutadans que ho necessitin aquest mateix dimarts i, segons ha explicat Manso, un parell de veïns s'hi ha dirigit per expressar les situacions "d'angoixa" que viuen arran dels fets.

El Consorci compta de manera habitual amb un professional de la psicologia però després dels atemptats s'ha activat un "reforç" d'emergència. En total, Dipsalut ha posat a disposició del centre un equip de professionals especialitzats en la gestió d'aquest tipus de tragèdies. El coordinador del centre s'encarrega de centralitzar els casos i, després, els deriva als especialistes en funció de les necessitats de cada pacient.

Paral·lelament, el servei treballa en una línia més proactiva. Es tracta de fer una diagnosi de la realitat de la situació traumàtica que viu en municipi i determinar si s'han de fer actuacions específiques i atencions a domicili. "Sabem que el municipi està colpit, que ha generat un trauma i hem de veure com ho podem resoldre", assegura Manso.

{C}

Mesures a curt i llarg termini

El municipi té clar que s'ha de treballar per cohesionar els seus habitants i que caldran mesures a curt i llarg termini per evitar confrontacions. De moment i a banda de la posada en marxa del servei d'atenció psicològica, han convocat una manifestació per aquest dissabte a les sis de la tarda –coincidint amb la mobilització prevista a Barcelona- i una trobada amb entitats del municipi, que se celebrarà aquest mateix dimarts a la tarda.

També s'ha acordat amb Ensenyament fer formació específica al professorat per tractar als alumnes del cercle més proper als terroristes i a la resta dels estudiants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


La Fiscalia no vol que el Suprem es quedi amb la causa de rebel·lió

La Fiscalia no vol que el Suprem es quedi amb la causa de rebel·lió

Lamela ja ha presentat el seu propi informe davant de Llarena, que havia demanat l'opinió de totes...

Montoro vol intervenir el sou del president «legítim»

Montoro vol intervenir el sou del president «legítim»

El ministre d'Hisenda dona 10 dies a Puigdemont perquè especifiqui si vol percebre la pensió...

Els consellers van al·legar indefensió davant Lamela i van rebutjar la violència

Els consellers van al·legar indefensió davant Lamela i van rebutjar la violència

Junqueras va reafirmar la legalitat de totes les despeses pressupostades i Forn va negar haver...


Junqueras, Romeva, Bassa, Mundó i Forn també acaten el 155 per sortir de la presó

Junqueras, Romeva, Bassa, Mundó i Forn també acaten el 155 per sortir de la presó

Demanen quedar lliures i diuen que la declaració d'independència té un «valor estrictament...

El jutge vol que s´identifiquin els agents que van actuar l´1-O

El jutge vol que s´identifiquin els agents que van actuar l´1-O

Un jutjat de Barcelona està investigant les càrregues policials que es van dur a terme durant el...

Enllaços recomanats: Premis cinema