El comitè d'empresa d'Eulen va assegurar ahir que convocarà «aviat» una altra vaga pels acomiadaments i sancions que, segons va denunciar, la direcció ha realitzat als últims dies a causa del conflicte que afecta els treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat.

L'anunci d'una nova protesta dels treballadors d'Eulen es produeix en un moment en què la plantilla està a l'espera de conèixer el laude obligatori que dictarà l'àrbitre que ha designat el Govern per resoldre el conflicte laboral.

La portaveu del comitè, Purificación Infante, va explicar que «amb aquest laude no podrem seguir amb la vaga, però el comitè convocarà una altra vaga aviat pels acomiadaments i sancions dels companys a causa del conflicte laboral».

El comitè de vaga d'Eulen va desconvocar dijous passat la vaga indefinida que mantenien al Prat després de conèixer-se l'atemptat terrorista perpetrat aquell dia a la Rambla de Barcelona.

Infante va insistir que el laude que prepara el Govern suposa un atac als drets fonamentals dels treballadors d'Eulen. «Se'ns està traient un dret fonamental de la Constitució», va dir, en referència al dret a la vaga.

El comitè ha denunciat que, en els dies de vaga, l'empresa va acomiadar un treballador i va sancionar-ne un altre per no haver complert amb els serveis mínims. El Ministeri de Foment ha nomenat el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, com a àrbitre en el conflicte dels treballadors d'Eulen a l'aeroport de Barcelona, després del fracàs de les negociacions entre l'empresa i els treballadors i de la mediació de la Generalitat.

Marcos Peña disposa d'un termini de deu dies, des de la seva designació el passat 19 d'agost, per redactar el laude, que serà de compliment obligat.

Llargues cues

Durant les aturades parcials dels treballadors d'Eulen, iniciats a mitjan juliol, l'aeroport del Prat va registrar llargues cues de passatgers als controls de seguretat, que van alterar l'activitat normal d'aquesta instal·lació.

Davant d'aquesta situació i el fracàs de la mediació en el conflicte, el Govern va decidir desplegar més efectius de la Guàrdia Civil a l'aeroport per garantir la seguretat quan va començar la vaga indefinida, el dilluns 14 d'agost.

Per la seva banda, eministre de Foment, Íñigo de la Serna, va valorar que s'hagin desconvocat els anuncis sobre conflictes de seguretat privada similars al del Prat en altres aeroports i va apostar per tractar de fixar un «marc global» en un grup de treball amb sindicats, però sense substituir els acords sectorials.