Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona incrementaran properament la seva presència als carrers per incrementar la seguretat de la ciutat, sobretot en zones i moments molt concorreguts. També s'estudiarà la col·locació d'elements fixos o mòbils permanents o temporals en enclavaments importants de la capital catalana. Un grup específic sorgit de la Junta Local de Seguretat estudiarà les mesures.

Després de la reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, on han assistit tots els cossos policials, Ajuntament, Generalitat i govern espanyol, Colau, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, han explicat que en la trobada s'ha tornat a agrair la feina dels cossos d'emergències i el comportament de la ciutadania. També han destacat que la bona feina feta és gràcies a la coordinació i al treball previ fet durant mesos, sobretot des del novembre del 2015, amb l'atemptat a la sala Bataclan de París, quan es va actualitzar el pla especial d'emergències amb múltiples víctimes.

Per tal de millorar encara més la prevenció i la resposta posterior, de la junta n'ha sorgit l'acord de crear un subgrup de tècnics experts que valoraran i proposaran mesures, farà anàlisi de riscos i millorarà els protocols.

Entre les mesures concretes que ja es tiraran endavant de forma gairebé immediata, la policia local augmentarà un 10% les hores extres i farà patrullatges amb tres agents, en comptes de dos, i la policia catalana augmentarà un 10% les hores de patrullatge de les unitats de seguretat ciutadana i un 20% les d'ordre públic. L'increment d'efectius, segons Forn, també permetrà a la ciutadania incrementar la seva percepció de seguretat. Els tècnics decidiran quant de temps durarà aquest reforç d'agents.

Sobre la polèmica de si s'havien de posar pilones a la Rambla, Millo ha dit que la nota de la policia espanyola només "recomanava" i Forn ha assegurat que mai hi ha hagut discrepàncies sobre aquesta qüestió a les reunions de la Junta de Seguretat, tot i admetre que hi ha opinions diferents entre els experts. Segons ell, blindar les rambles amb elements fixos, podria haver portat els terroristes a altres carrers molt concorreguts de la ciutat. "Fer coses per fer-les, és un error, i cal escoltar els experts", ha dit.

En tot cas, ha dit que ja hi ha obstacles fixos i mòbils i que es mantindrà properament una trobada específica amb el Patronat de la Sagrada Família per revisar i acordar noves mesures de seguretat.

En tot cas, s'ha acordat incrementar l'ús d'obstacles mòbils en diversos indrets amb gran concentració de persones, i s'estudiaran els entorns amb gran afluència permanent de persones i de caràcter simbòlic per tal d'establir mesures de caràcter permanent, com ara la conversió de carrers en zones de vianants, la instal·lació d'obstacles fixos o intervencions urbanístiques específiques. Es reforçarà la vigilància en grans esdeveniments com concerts, partits de futbol, manifestacions o festes majors.

El conseller Forn ha explicat que es reforçarà la vigilància en estacions de tren, aeroports i zones turístiques fora de Barcelona i s'ampliaran alguns perímetres de seguretat. També es millorarà la qualitat i la definició de les càmeres de videovigilància.

En el marc de les mesures proposades pel Ministeri de l'Interior, Forn ha avançat que els Mossos incrementaran la col·laboració amb les policies locals i formaran els seus agents en la detecció de radicalismes i gestió d'emergències, cosa que ja s'estava fent amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

D'altra banda, també s'acceleraran els tràmits per projectar i licitar una nova sala conjunta d'emergències a l'antic Palau d'Esports de Montjuïc, que substituirà l'actual del mateix carrer Lleida, que s'ha quedat petita i obsoleta. La sala coordina la gestió d'emergències de Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Bombers de Barcelona i altres cossos operatius. Aquest nou espai comptaria amb aules de formació. "La ciutat ho necessitava, i l'atemptat obliga a fer-ho quan abans millor", ha dit Colau.