El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha negat aquest dimecres que la Policia Nacional o la Guàrdia Civil rebessin cap comunicació de les autoritats belgues sobre l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty tal com apunta l’alcalde de la ciutat de Vilvoorde, on va viure l’imam, Han Bonte. L’alcalde ha explicat a diversos mitjans que el 2016 va preguntar a les autoritats espanyoles -sense concretar el cos- si Abdelbaki tenia vincles amb el terrorisme islamista, i el 8 de març del 2016 -segons apunta- li van contestar negativament. En roda de premsa conjunta amb el ministre de l’Interior francès a París, Zoido ha contradit l’alcalde. “Segons tinc coneixement a l’hora i al moment d’ara, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil havien rebut cap comunicació de les autoritats belgues”.

L’imam va viure a Vilvoorde a principis del 2016 i segons l’alcalde va despertar sospites de la mateixa comunitat musulmana, que el va acabar expulsant de la mesquita. Segons l’alcalde, les primeres sospites van sorgir de l’imam d’una localitat veïna, Diegem, que ja estava interessat en saber si Abdelbaki tenia antecedents policials, i apunta que hi va haver un contacte amb les autoritats espanyoles que aquestes van respondre negativament.

Zoido ha assegurat que per ara no té coneixement que cap dels dos cossos policials espanyols -el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil- rebessin cap comunicació en aquest sentit, i ha insistit que ara “el més important és que les investigacions que estan obertes es puguin completar com més aviat millor sota la direcció de l’Audiència Nacional perquè puguem arribar fins l’últim graó per arribar fins l’ultim graó que pugui existir en aquesta qüestió”.

Sense informació del viatge de la cèl·lula a París

El mateix ministre ha evitat donar informació sobre el viatge llampec que els membres de la cèl·lula van fer a la zona de París a bord de l’Audi A3 que van utilitzar per cometre l’atemptat de Cambrils. El vehicle va ser captat el 12 d’agost per un radar al departament d’Essone, al sud de País, per excés de velocitat. Dins hi havia quatre persones.

Preguntat sobre aquesta qüestió, el ministre ha assegurat que “la informació que s’obtingui amb tot luxe de detall la tindrà tan aviat com sigui possible el jutge de l’Audiència Nacional” i ha justificat el seu silenci, perquè “qualsevol avenç que es pugui donar podria perjudicar el curs de les investigacions, i això no hauríem de consentir”.

França i l’Estat s’emplacen a incrementar l’intercanvi d’informació

El ministre ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa a París amb el ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, per abordar la col·laboració entre els dos executius en la lluita antiterrorista. Sis dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, els dos ministres s’han reunit amb el focus posat en les investigacions de les ramificacions de la cèl·lula de Ripoll a Marroc, Bèlgica i París.

Segons han explicat tots dos, a la reunió s’ha acordat incrementar l’intercanvi d’informació entre els dos països. “Necessitem avançar en el desenvolupament de nous mecanismes que permeti un intercanvi d’informació àgil i reforçar l’intercanvi d’informació i intel·ligència especialment pel que fa als indicadors per a una eficaç avaluació de l’amenaça terrorista”, ha dit Zoido. Entre les prioritats, segons Zoido, hi ha “enfortir els controls de les fronteres exteriors, la gestió de documents i l’intercanvi de dades de passatgers a temps real”.

El ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, ha assegurat que la “cooperació” entre els països de la UE és “cada vegada mes necessària” perquè els autors dels atemptats “no coneixen fronteres”. Ha recordat els atemptats de París i Niça. “Sabem en quina mesura aquest tipus d’atemptats afecta una nació sencera”, ha apuntat Collomb, que ha destacat la col·laboració entre les policies dels dos països després dels atemptats.

Segons el ministre de l’Interior francès, la Gendarmeria té desplegat un dispositiu de 2.000 agents per evitar que els terroristes fugin a França. La tasca, ha dit, “continua” també a través de les investigacions que es duen a terme a França i a l’Estat.

Zoido s’ha desplaçat a Paris acompanyat del director general de la Guàrdia Civil, Jose Manuel Holgado Merino, i alts comandaments del cos, que segons el Ministeri formarà 120 gendarmes francesos hispanoparlants a Valdemoro, prop de Madrid, en virtut del conveni de col·laboració entre els dos executius que s’ha signat aquest dimecres.