L'Audiència Nacional espanyola ha deixat en llibertat provisional el quart detingut pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Es tracta de Salh Karib, amo d'un locutori de Ripoll, que, després de declarar davant del magistrat Fernando Andreu aquest dimarts, va veure com li prorrogaven la detenció 72 hores més perquè els Mossos d'Esquadra poguessin tornar a escorcollar el seu establiment i acabar d'aclarir alguns dubtes sobre la seva possible participació. Karib ha sortit de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos cap a les 12.30 hores i haurà de comparèixer periòdicament davant dels jutjats.

En la primera resolució es recollia que Salh Karib hauria comprat bitllets d'avió per viatjar al Marroc per a Driss Oukabir i també per a l'imam, Abdelbaki Es Satty. Segons ha declarat en seu judicial, va comprar els vols a petició del germà petit de Driss, Moussa Oukabir (mort a Cambrils), que no tenia targeta de crèdit per pagar-los. Ha dit que, poc després, Moussa li va retornar els diners.

En la seva interlocutòria d'aquest dijous, el magistrat Fernando Andreu explica que no s'ha trobat cap altra relació de El Karib amb els germans Moussa i Driss Oukabir que no fos la de venda de bitllets d'avió o enviament de diners al seu país d'origen, Marroc. Tampoc s'ha trobat cap relació amb la resta d'implicats en els atemptats que no fos també la d'enviar diners als seus familiars, en "sumes raonables".

Segons les dades obtingudes en el registre del seu locutori, el 8 d'agost l'amo del locutori va comprar per internet, amb la seva targeta bancària, un bitllet d'avió amb Air Arabian per valor de 90 euros. L'endemà va fer un ingrés per caixer al seu compte de 150 euros. El bitllet era pel 12 d'agost. El mateix 12 d'agost va comprar un altre bitllet, per 182 euros, amb la mateixa companyia. Al dia següent va fer un ingrés per caixer de 100 euros en efectiu.

Segons van explicar l'amo del locutori i Driss Oukabir, aquest últim va encarregar al seu germà Moussa, menor d'edat i sense targeta bancària, que li comprés uns bitllets d'avió, i li va donar diners en efectiu. L'amo del local va fer la gestió i va usar la seva targeta de crèdit, cobrant en efectiu i amb una comissió de 5 euros per la gestió.

El Karib també va comprar un bitllet d'avió per a l'eximam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty pel 15 d'octubre del 2017, però fonts jurídiques no descarten que es tracti d'un error de transcripció i sigui del 2016.

Segons dades de la facturació del locutori, des del 2010 El Karib ha cobrat prop de 60.000 euros en la compra-venda de bitllets d'avió i altres transports, i el saldo mitjà del seu compte bancari és de 2.500 euros.