El correu electrònic que un policia de Vilvoorde (Bèlgica) va enviar el 2016 a un mosso d'esquadra sol·licitava si era possible fer una recerca sobre Abdelbaki es Satty, que volia treballar d'imam en aquesta localitat: "Com més informació puguis compartir sobre aquest individu, millor!".

El correu, al contingut del qual ha tingut accés Efe, va ser remès al gener del 2016, quan el suposat cervell de la cèl·lula terrorista que la setmana passada va atemptar a La Rambla de Barcelona i a Cambrils (Baix Camp), l'imam de Ripoll (Ripollès) es trobava buscant feina a Vilvoorde com a imam, encara que tenia plantejat tornar a Catalunya al febrer.

Aquesta petició d'informació, que no era oficial i tenia un caràcter informal, procedia d'un policia amb responsabilitats en l'àmbit de proximitat a Vilvoorde, que la va enviar al gener del 2016 al correu electrònic particular d'un mosso d'esquadra a qui havia conegut mesos abans en unes jornades.

"Volia demanar-te si hi ha la possibilitat de fer una recerca sobre una persona que vol treballar aquí, a Vilvoorde, com a imam. Al fitxer adjunt trobaràs la seva identitat. Sé que s'està plantejant anar a Barcelona al febrer i que està casat allà. Com més informació puguis compartir sobre aquest individu, millor!", indicava el policia belga en el seu missatge, en relació amb la seva petició d'informació sobre Abdelbaki es Satty.

El policia belga, que va enviar el missatge al correu electrònic personal del mosso, concloïa la seva petició d'informació de forma informal, amb un afectuós comiat: "Espero tenir notícies teves molt aviat. 'Molts gràcies senior ;-)' (sic). Salutacions".

Després de rebre aquest correu, el mosso va buscar a la base de dades de la policia catalana, en la qual no constava cap dada sobre l'imam, pel que, en la resposta al seu col·lega, va especificar que no els constava res del Satty, que va morir dijous passat a la matinada en l'explosió de la casa d'Alcanar (Montsià) en la qual la cèl·lula preparava els explosius per atemptar a Barcelona.

Això no obstant, al correu electrònic de resposta, el mosso sí va detallar que hi havia una persona amb el mateix cognom que l'imam, Mustafa es Satty, que havia estat investigat el 2006 en una operació contra el gihadisme el 2006 en una mesquita de Vilanova i la Geltrú (Garraf).

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat avui que la policia belga es va limitar a demanar "de forma absolutament informal" als Mossos informació sobre l'imam de Ripoll, sense alertar-los del mateix.

En roda de premsa a Cambrils (Baix Camp), una de les localitats copejades pels atemptats terroristes de la setmana passada a Catalunya, Forn ha negat que els Mossos hagin comès un "error" en el seu contacte informal amb la policia de Vilvoorde (Bèlgica), ja que en cap moment els ha constat que l'imam fos una persona "investigada" o "perillosa".

"No és un error, principalment perquè se'ns demana informació. Donem la que tenim i en cap moment ens consta que (l'imam) estigués investigat i que sigui perillós. Si se'ns hagués informat d'això, s'hauria actuat d'una altra manera", ha al·legat el conseller.

El conseller s'ha mostrat molt molest pel fet que, en un moment en el qual Estat Islàmic ha amenaçat per vídeo Espanya, després dels atemptats de la setmana passada a Barcelona i Cambrils, la "preocupació" d'alguns mitjans sigui ara, segons el seu parer, "embrutar" i "desacreditar" la labor dels Mossos. EFE.