Unitat. La unitat de tots contra el terror. La unitat per recordar a les víctimes dels atemptats de Barcelona i de Cambrils. Unitat ha estat una de les paraules més reiterades per algunes de les persones entrevistades per l'ACN en la manifestació d'aquest dissabte per Passeig de Gràcia.

«Una de les coses que et fan creure de nou en la humanitat és quan la gent s´uneix després d'un atemptat, oferint ajuda i està unida contra el terror», ha assenyalat Kirsty Burrows, de Londres, qui ha recordat que la seva ciutat va viure un atemptat similar.

La injustícia, el record a les víctimes, la lluita contra el terror, perquè no hi hagi més armes, en contra dels conflictes... Aquests són alguns dels motius que han portat a diferents ciutadans a manifestar-se pel centre de Barcelona, alguns amb pancartes on s'ha pogut llegir 'No tenim por', 'La millor resposta, la pau', 'Mariano volem pau, no vendre armes' o 'Les seves guerres, els nostres morts'. Així mateix, s'han pogut veure sobretot banderes independentistes i també d'espanyoles.

Unes 500.000 persones han participat a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme i de record a les víctimes, segons la Guàrdia Urbana de la capital catalana. En la manifestació s'ha pogut escoltar un clam molt contundent de 'No tinc por', que han estat acompanyat per aplaudiments, però també per xiulets, quan es podia veure per exemple la imatge del rei Felip VI i de representants institucionals a una gran pantalla situada a Passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes.

Entre els cartells el més repetit era el de 'No tenim por' i el de 'La millor resposta, la pau'. També s'han repartit roses grogues, vermelles i blanques entre els assistents.

Nora Baños és activista de l'Associació Musulmans Contra la Islamofòbia (MCI), viu a Barcelona i ha participat a la manifestació pel terrorisme que s'ha patit a Barcelona que «no té justificació. El terrorisme no té cabuda en cap societat ni religió». Baños ha destacat que «és molt important veure Barcelona unida amb persones de diferents religions unides per una mateixa causa».

Ella ha reconegut que ha estat doble víctima, per una part del terrorisme com qualsevol ciutadà i també com a musulmana. «El dia que va passar estava treballant aquí i em feia una mica de respecte sortir amb el vel al carrer; mai saps què pot estar pensant una altra persona, però després me´n vaig adonar que vaig veure gent que em mirava, em somreia, m´abaixava el cap amb respecte... i vaig pensar que no és tan greu, que la gent està obrint els ulls» i que «Barcelona estava molt unida i que estem units».

La Marta Morancho, de Barcelona, ha destacat que tothom ha de participar en aquesta manifestació per mostrar el rebuig al terrorisme i donar el seu suport a les víctimes. Ella ha recordat que l'atemptat de les Rambles va ser un xoc.

La Lourdes Domènech, també de Barcelona, creu que si no hi hagués armes no hi haurà atemptats com el que va patir Barcelona. Tot i això, ha indicat que espera que a partir de l'Onze de Setembre les coses canviïn. «Per això farem la independència i ho aconseguirem».

El Pere, que portava una bandera independentista, també ha dit que en primer lloc s'ha manifestat per rebutjar el terrorisme i en memòria de les víctimes. Però, acte seguit, ha assenyalat que ha protestat «com a resposta a la convocatòria del govern espanyol que volia convocar aquesta manifestació com una marxa per la unitat despanya i crec que ha fracassat».

La Mireia Agramunt, de Castelldefels, està molt cansada de tots els conflictes armats i per això ha decidit participar a la protesta: «No només contra el jihadisme, sinó també contra el racisme, contra la gent que fa mal als demés. No vull més dolor al món i tots hauríem de ser una mica més persones».

El Matías Bercovich ha fet èmfasi en el fet que la gent es manifesti plegada i la Sarah, que és finlandesa, creu que la manifestació «és un gran símbol de solidaritat i sentiment comú» a favor de la pau.

L'escriptor J.N. Santaeulàlia

L'escriptor Josep Navarro Santaeulàlia també ha participat a la manifestació: «Ens afecta a tots nosaltres i és un moment molt important». En declaracions a l'ACN, ha apuntat que la gent estava molt tranquil·la, en algunes coses una mica molesta, però veig que conviuen pacíficament les dues banderes (o les tres o les que hi hagi) i això és bon senyal». Tot i això, s'ha preguntat si potser era millor que no n´hi hagués cap avui de bandera, però «això ja és una altra qüestió», ha afegit.