Mig milió de persones, segons la Guàrdia Urbana, van desbordar ahir a les sis de la tarda el passeig de Gràcia i el centre de Barcelona en una manifestació contra el terrorisme després dels atemptats de la setmana passada que van causar 15 morts i més d'un centenar de ferits. La protesta portava el lema «No tinc por» i hi van assistir el rei Felip VI, el president del Govern, Mariano Rajoy, i la majoria de presidents autonòmics, entre altres autoritats. La capçalera de la manifestació estava protagonitzada per 75 representants de tots els cossos de seguretat -Mossos, Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals- i d'emergències, així com d'entitats ciutadanes que van tenir un paper destacat el passat 17 d'agost als atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils.

El Rei, tot just arribar a la manifestació, va aplaudir els Mossos d'Esquadra i a la resta de cossos de seguretat i d'emergències sanitàries, als quals va saludar un per un entre mostres d'afecte, acompanyat per Mariano Rajoy; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els presidents del Congrés i del Senat. Just a darrere de la capçalera i abans de les files destinades als polítics i representants institucionals hi havia una segona capçalera amb representació ciutadana en la qual va destacar la presència de familiars de les víctimes dels atemptats, que van poder escoltar com un gran nombre d'assistents va corejar el lema de la protesta: «No tinc por».I també dures crítiques contra el comerç d'armes, agafant el testimoni de les veus que en els darrers dies han denunciat les relacions de la monarquia espanyola amb la de l'Aràbia Saudita, considerada font principal de finançament del terrorisme gihadista.

De fet, més enrere de la capçalera principal, hi havia una altra pancarta de grans dimensions amb el lema «Les vostres polítiques, les nostres morts», amb fotografies de caps d'Estat com el mateix Felip VI o el rei de l'Aràbia Saudita, Salmán bin Abdulaziz. Entre la gent que seguia la manifestació, a més, s'hi podien llegir nombroses pancartes contra el comerç d'armes, que interpel·laven Rajoy o el monarca en contra de la venda d'armes, contra la islamofòbia, contra el racisme o a favor de la pau, com una que recollia una frase atribuïda a Gandhi que diu «Ull per ull, tots cecs».

Cal recordar, en aquest sentit, que centenars de persones van participar ahir en una protesta alternativa convocada a les quatre de la tarda per 170 entitats de diferents sensibilitats amb l'objectiu de criticar «la hipocresia» que es manifestin aquells que «han fomentat la islamofòbia i l'odi».

La manifestació de passeig de Gràcia, d'altra banda, va ser transversal des del punt de vista polític, ja que al costat de les pancartes reivindicatives s'hi va poder veure banderes catalanes, estelades i espanyoles. La mobilització va acabar amb un acte a plaça Catalunya en què l'actriu Rosa Maria Sardà i l'activista del col·lectiu Ibn Batuta Míriam Hatibi van fer uns parlaments breus acompanyades per la interpretació de dos violoncel·listes del famós cant dels ocells de Pau Casals. Als parlaments es va afirmar que la societat catalana no permetrà que la venci el terrorisme, i que si la ideologia del terror està basada en la mort, la de la societat occidental està basada en la vida. Les mostres de rebuig als atacs van arribar per diferents vies, i n'és un exemple el llibre de condols que l'Ajuntament de Barcelona va posar a disposició de la ciutadania. El llibre físic es va tancar divendres amb 15.520 signatures, però el digital, que estarà obert durant un mes més, n'ha recollit fins ara 28.737.

Abans i després

Abans de la manifestació, Puigdemont, Colau, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, van rebre els membres de la capçalera de la manifestació. La recepció es va fer dues hores i mitja abans de la concentració, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Puigdemont també va rebre al Palau de la Generalitat els presidents autonòmics que van assistir a la manifestació de rebuig als atemptats del passat 17 d'agost.

Després de la protesta, es van produir diferents reaccions per part de les autoritats. El president del Govern, Mariano Rajoy, va exalçar la manifestació i va destacar que va ser un acte «per les víctimes i per la llibertat». El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va assegurar sentir «profunda satisfacció» pel comportament de la ciutadania que es va mostrar «orgullosa» de si mateixa i dels seus cossos de seguretat. Per la seva part Ada Colau es van mostrar satisfeta per la gran participació ciutadana, sobretot tenint en compte que és mes d'agost. En aquest sentit, va destacar el clam ciutadà de «no ens doblegaran i l'empoderament per apostar per la convivència, la pau i els drets humans». També Puigdemont va qualificar «d'èxit» la massiva manifestació a Barcelona contra els atemptats gihadistes, en què va considerar que es va llançar un missatge clar de «pau»: «Espero que els terroristes ho hagin entès: no ens derrotaran». En declaracions als periodistes després de la manifestació, que va agrair la «participació de tantíssima gent, de Barcelona, de Catalunya i de fora, com als presidents d'altres comunitats autònomes que han volgut sumar el seu crit al nostre de no tenim por».