Les autoritats marroquines han deixat en llibertat els dos detinguts per la seva suposada implicació en els atemptats de Barcelona i Cambrils i només mantenen arrestat un tercer home que pretenia atemptar contra l'Ambaixada d'Espanya a Rabat. Entre aquests hi ha un home que havia estat detingut a Casablanca, que va ser repartidor de bombones de gas butà, i que va residir al domicili de Ripoll on podria haver viscut o tingut una estada temporal Youness Abouyaaqoub, qui conduïa la furgoneta de l'atemptat de Barcelona. No obstant això, i després d'«uns interrogatoris molt estrictes», es va demostrar que no hi havia elements incriminatoris i els van posar en llibertat.

Abdelhak Jiam, director de l'Oficina Central d'Investigacions Judicials (BCIJ, sigles en francès), màxim organisme antiterrorista, va assenyalar que la policia marroquina va practicar dues detencions, a Casablanca i a Uxda, a persones que en algun moment s'havien relacionat amb els integrants de la cèl·lula terrorista de Catalunya.

Queda detingut un altre home sense relació directa amb aquells atacs però que va elogiar públicament, en un fòrum d'internet, l'atemptat de Barcelona, i que va ser arrestat a la localitat de Nador, població propera a Melilla.

Nascut a la localitat de Xauen, al nord del Marroc, el 18 de setembre de 1989, aquest home va viure deu anys a Barcelona, on després de portar una vida allunyada de l'islam (bevia alcohol, va precisar Jiam), es va radicalitzar en un període molt ràpid, patró habitual que es repeteix entre els gihadistes detinguts a Europa.

Va tornar al Marroc perquè «no volia seguir vivint en un país impur» i va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic (EI). Actualment està sent interrogat a la seu del BCIJ a Salé, al costat de Rabat, on la policia tracta de desxifrar les identitats dels contactes amb els que xatejava a les xarxes socials, atès que la major part d'ells fan servir «àlies». El detingut hauria confessat que projectava atacar l'ambaixada d'Espanya a Rabat, a més de comissaries de policia i llocs turístics que Jiam no va precisar.

Pel que fa a si el projecte d'atacar l'ambaixada i els altres blancs estava avançat, el director del BCIJ va dir que havia entrat en contacte amb «experts operacionals» de l'EI per poder portar a la pràctica els seus plans, però no va confirmar que tingués armes o substàncies en el seu poder.

Jiam va insistir que els serveis de seguretat marroquins intercanvien «diàriament» informació sobre gihadistes amb els seus col·legues de diversos països europeus, però entre tots ells ressalta la col·laboració amb Espanya, amb la qual la relació és modèlica, com repeteixen els responsables marroquins i espanyols en els últims anys.

Sobre els atemptats, el dirigent antiterrorista es va preguntar: «Com és possible que la policia espanyola no hagués advertit res? No cridava l'atenció la mesquita de Ripoll? ¿I els imams, no estan controlats?... I jo que creia que després dels atemptats de Madrid el 2004 els amics espanyols havien comprès moltes coses...», va afegir.

Jiam va ressaltar el fet que els integrants de la cèl·lula espanyola fossin joves crescuts i criats a Espanya i que «no estaven immunitzats contra el radicalisme»; preguntat pel significat de la «immunització», va explicar que això no hauria passat al Marroc. «Aquí els joves són immunitzats de diverses maneres, però principalment amb el control de l'àmbit religiós, que ha donat molts fruits, principalment la desaparició de les mesquites anàrquiques i el control de continguts dels sermons», va explicar.