Els grups de JxSí, CSQP i la CUP van votar ahir a favor de les seves respectives conclusions de la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya. Consideren que hi va haver una «guerra bruta» organitzada des del Ministeri de l'Interior i amb la col·laboració d'organismes de l'Estat per perseguir deliberadament polítics independentistes catalans per desprestigiar-los i modificar el comportament electoral dels ciutadans. Els tres grups van demanar que s'investigui més a fons i es demanin responsabilitats polítiques al president del govern, Mariano Rajoy i a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, entre altres.

A més, van criticar l'intent de «boicot» de PP, PSOE i Cs, les moltes incompareixences, i van anunciar que portaran les conclusions a la Fiscalia. El dictamen final es votarà al ple de la setmana que ve.

En els escrits, els tres grups consideren que les investigacions policials «prospectives» contra independentistes van començar amb el dinar a La Camarga i es van confirmar amb les converses entre el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'OAC, Daniel de Alfonso.

Conclouen que les «clavegueres de l'estat» van actuar dirigides per Fernández Díaz, amb la col·laboració o connivència de Rajoy, Santamaría i el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas. L'operació la van executar una desena de comissaris i alts càrrecs de la policia espanyola, amb la col·laboració de periodistes «afins» i detectius privats. Després van tenir a connivència de fiscals i jutges, segons els grups, que no han investigat les males pràctiques policials.

JxSí considera que es va obrir una «causa general» contra l'independentisme per perseguir pràctiques i «no persones» amb un interès «partidista». El document diu que la policia espanyola «mai ha estat depurat d'elements franquistes» i la CUP creu que l'actuació demostra que «no hi ha separació de poders». Conclouen que els organitzadors de la «conxorxa» haurien pogut incórrer en malversació de fons públics per l'ús de fons reservats, manipulació electoral, falsedat documental, prevaricació, abús de poder, difamació i calúmnies, entre altres.

Fora de la comissió, el portaveu del PPC, Alejandro Fernández, va dir que les conclusions queden «desvirtuades» pel fet que «grups tan diferents» com el PPC, Cs i PSC, no han volgut participar-hi.