La Mesa del Parlament no va incloure tampoc a l'ordre del dia d'ahir, per tercera vegada, l'admissió a tràmit de la proposició de llei del Referèndum (registrada el 31 de juliol) ni, tampoc la llei de «desconnexió» de Transitorietat i fundacional de la República registrada dilluns a la cambra per JxSí i la CUP, a les portes del primer ple del nou curs polític de la setmana que ve. A més, la Mesa va rebutjar la petició que va fer l'oposició d'un informe jurídic dels lletrats de la cambra sobre les dues normes.

Perquè les dues lleis vagin al ple de la setmana que ve com reclama la CUP, que vol que s'aprovin ja, haurien de ser admeses a tràmit en la pròxima reunió de la Mesa, el 5 de setembre, convocar-se una Mesa extraordinària o bé invocar l'article 81.3 del reglament per introduir les dues normes com un nou punt de l'ordre del dia, per a la qual cosa igualment s'hauria de convocar la Mesa extraordinària.

Però tampoc es descarta l'opció de celebrar un ple monogràfic extraordinari, com va apuntar ahir mateix el president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas, ni que finalment la Llei del Referèndum s'aprovi mitjançant un decret llei del Govern, ja que els temps apressen segons el calendari sobiranista, que preveu celebrar un referèndum l'1 d'octubre. I és que perquè es pugui signar el decret de convocatòria del referèndum i per desplegar tota la logística abans s'ha d'aprovar la Llei del Referèndum. Malgrat la insistència de la CUP perquè les dues lleis s'aprovin la setmana que ve, fonts de JxSí valoren el moment oportú, perquè «no estem en una situació normal, ja que hi ha 5 membres de la Taula investigats». De fet, la CUP afirma que JxSí tenia previst incloure a la Mesa del 16 d'agost la Llei del Referèndum, però que la suspensió de la reforma del reglament per part del Tribunal Constitucional «els situa en una altra lògica».

Mes enllà del contingut de les dues lleis, l'oposició en ple va criticar la dilació i la tardança en la seva tramitació, situació que qualifiquen «d'anòmala», ja que quan una proposició de llei és registrada a la cambra catalana «el costum» és que s'abordi en la primera reunió de la Mesa, van explicar fonts parlamentàries. Per això, Cs, PSC, CSQP i el PPC van instar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a sol·licitar un informe jurídic als lletrats del Parlament perquè es pronunciïn no només sobre el contingut de les lleis, també sobre el procediment que s'està seguint per iniciar la seva tramitació. No obstant això, la majoria de JxSí a la Mesa de la cambra va votar en contra de la sol·licitud.

Tornada a la feina del TC

D'altra banda, el TC reprèn el dia 5 de setembre -una setmana abans de la Diada- la seva activitat en un ple ordinari que s'allargarà els dies 6 i 7, i que coincideix amb la sessió plenària del Parlament, on es podria aprovar la Llei del referèndum. Els magistrats es preparen per donar resposta a les iniciatives del Parlament, que ha d'admetre a tràmit les lleis de transitorietat i del referèndum i aprovar-les -segons els promotors- abans de la consulta. El TC té pendent també la sentència sobre la reforma del Reglament del Parlament que permet l'aprovació exprés de les iniciatives, que ja va ser suspesa cautelarment l'1 d'agost.

El calendari del TC inclou només dos plens abans de l'1-O, el dels dies 5, 6 i 7, i un altre el 19, 20 i 21 de setembre, tot i que els magistrats es poden reunir en qualsevol moment a instàncies del seu president, Juan José González Rivas, tal com van fer el 16 de setembre per rebutjar el recurs de súplica contra la suspensió de la reforma del Reglament del Parlament.

El TC té pendent emetre la sentència sobre la reforma que permetrà aprovar les lleis de desconnexió per la via exprés. Fonts del TC no donen per fet que s'abordi en aquest primer ple, tot i que ja tenen avançades les tasques un cop van rebutjar per unanimitat el recurs de súplica del Govern, basant-se només en que la petició de l'Estat per a la suspensió cautelar complia els requisits formal.

Malgrat que el calendari estableix només aquest dos plens, els magistrats estan advertits sobre la possibilitat d'actuar d'urgència en el moment en què la Mesa del Parlament admeti a tràmit les dues lleis pendents: la llei del referèndum, que JxSí i la CUP van registrar el 31 de juliol però que encara no ha fet el primer pas per a la seva tramitació, i la de transitorietat, presentada aquest dilluns, que també es votarà abans de l'1-O.