La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, va dir ahir que l'1-O si «s'està tenint coneixement de la comissió d'un fet delictiu», com la celebració del referèndum independentista, «caldria retirar les urnes» a Catalunya.

En declaracions a Onda Cero, Robles va recalcar que els independentistes «poden treure les urnes» encara que «des del punt de vista jurídic» no tingui «cap valor» i va fer una crida al «sentit comú» per evitar «actes de desobediència».

Va considerar que si l'1-O es tingués coneixement de la comissió d'un fet delictiu «caldria retirar les urnes», encara que va recalcar que cal veure «si es posen, com es posen i si es diuen urnes o no».

Robles va criticar la llei de Transitorietat que ahir va ser registrada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament, a la qual es va referir com «un nyap», i va dir que la situació a Catalunya és «esperpèntica», encara que el que està passant sigui «seriós i greu».

Robles va dir que entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hi haurà una «línia permanent» sobre Catalunya perquè, segons el seu parer, «el que no es pot acceptar en un Estat democràtic és la vulneració de les normes».

«No hi ha temps»

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va avisar que «no hi ha temps material» perquè JxSí i la CUP aprovin la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica «amb el calendari que s'han marcat», és a dir, abans del referèndum que el Govern vol celebrar l'1 d'octubre.

«Només si Jxsí i la CUP volen saltar-se el reglament podran tirar endavant els seus projectes», va subratllar la socialista en roda de premsa al Parlament català, i va afegir que l'article 81.3 del reglament no obre la porta a la via de la lectura única com a mecanisme per poder aprovar les proposicions de llei del Referèndum i de Transitorietat jurídica i fundacional de la república.

Pel que fa al PPC, el seu portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, va titllar l'estructura institucional de la llei de Transitorietat de pròpia d'una «autocràcia o democràcia orgànica», mentre que el diputat de Cs José María Espejo- Saavedra va dir que el Parlament és «la gestoria» del Govern i de JxSí.

Informe jurídic als lletrats

Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC estudien demanar per escrit a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que se sol·liciti un informe jurídic als lletrats de la cambra sobre les lleis de «desconnexió», tant en el seu procediment parlamentari com en el seu contingut. No obstant això, la majoria de Jxsí a la Mesa i del grup parlamentari del Govern i de la formació anticapitalista a la Junta de Portaveus han impedit la petició de l'oposició.