El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han admès avui que el 25 de maig van rebre un avís sobre un possible atemptat a la Rambla, però han al·legat que no era de la CIA i que, després de contrastar-lo, van concloure que la seva credibilitat era "molt baixa".

En roda de premsa, Forn ha detallat que la conselleria d'Interior va comunicar aquest avís "a l'Estat", que tampoc no va donar "veracitat" a l'amenaça, per la qual cosa no es va parlar d'això en les reunions de les taules d'avaluació de l'amenaça terrorista del 25 de maig i del 8 de juny, malgrat la qual cosa els Mossos sí que van ampliar el dispositiu de seguretat a la Rambla.

El conseller, que ha denunciat una campanya d'"intoxicació i desprestigi" contra els Mossos d'Esquadra, ha destacat que, dies després de l'atemptat a la Rambla, "l'Estat" els va confirmar que cap dels avisos rebuts amb anterioritat sobre l'amenaça terrorista tenia relació amb els atacs perpetrats finalment a Catalunya.

Forn i Trapero han precisat que els Mossos d'Esquadra reben cada dia "desenes d'avisos" sobre amenaces terroristes, especialment en centres de culte, com la Sagrada Família, esdeveniments esportius, concerts, nusos de transport i en llocs concorreguts com la Rambla, que sempre són tractats de la mateixa manera, ja que s'avaluen i s'intercanvia informació sistemàticament per comprovar la seva veracitat.

En el cas concret de l'avís sobre la Rambla, Trapero s'ha negat a revelar qui era la seva font, però ha indicat que la van rebre el 25 de maig passat i que no es el va remetre ni la CIA ni el National Counterterrorism Center (NCTC) dels Estats Units, ni directament ni indirectament.

Després de fer les comprovacions pertinents, els Mossos d'Esquadra van concloure que l'avís tenia una veracitat "baixa", com també havia determinat el Govern, segons ha indicat Forn, que tampoc ha volgut precisar a quin organisme governamental ho van comunicar.

El conseller ha indicat que es va parlar d'aquest avís "a nivell polític amb el Govern central", per contrastar si tenien algun tipus d'informació al respecte, i que els van respondre que tampoc donaven "cap veracitat" a aquesta alerta.

Trapero ha sostingut que els Mossos compten amb dues "confirmacions" que aquest avís no tenia credibilitat, ja que d'una banda els terroristes del 17-A van atemptar a la Rambla malgrat que inicialment "no era el que tenien previst", i perquè posteriorment el CITCO els va confirmar per escrit que cap dels avisos rebuts amb antelació tenia relació amb els atemptats finalment comesos.

"Era un avís de molt baixa fiabilitat. Es va contrastar també amb l'Estat. No es va avaluar com un fet fiable en les dues taules d'avaluació de l'amenaça terrorista. No havíem de fer res més del que hem fet", ha indicat Trapero, que ha lamentat que es pretengui transmetre a l'opinió pública que si haguessin fet cas de l'alerta no s'hauria produït l'atemptat.

Segons Forn, la hipòtesi que hi havia una informació que si s'hagués tractat "adequadament" hauria pogut "evitar l'atemptat" és "radicalment falsa", ja que l'alerta rebuda la van contrastar tant els Mossos, que li van donar credibilitat baixa, com el Govern central, que també va confirmar que no tenia veracitat.

Trapero ha precisat que malgrat que van donar poca credibilitat a aquesta alerta, van incrementar la vigilància de la Rambla, que ja ocupa el 10 % del treball de prevenció antiterrorista que duen a terme els Mossos d'Esquadra a la capital catalana.

El conseller i el major han insistit que aquesta alerta no es "va contemplar com una amenaça" en la reunions de la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista que es van celebrar els dies 25 de maig i 8 de juny, una d'elles presidida pel ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Trapero ha reconegut que no sabia si l'avís el van rebre en les hores prèvies o posteriors a la reunió del dia 25, però ha subratllat que tampoc es va tractar en la cimera del 8 de juny, en la que sí es van analitzar altres amenaces concretes, ni tampoc a la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya del 10 de juliol.

El major dels Mossos d'Esquadra ha negat que fora la Policia Nacional qui els transmetés aquesta alerta ja que, segons ha detallat, el primer contacte que van tenir va ser a la reunió del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) després de l'atemptat del passat 17 d'agost.

Segons Trapero, en aquesta reunió del CITCO, que es va celebrar el 21 d'agost, el cap de la divisió antiterrorista d'aquest organisme li va fer al comissari en cap d'Informació dels Mossos d'Esquadra, Manel Castellví, la primera al·lusió "a nivell policial" a aquesta alerta sobre la Rambla del 25 de maig.

El conseller Forn, que igual que Trapero ha estat molt crític a l'hora de desmentir la informació que avui publica El Periódico, ha ressaltat que els Mossos d'Esquadra han treballat de forma "excel·lent" en la seva lluita contra el terrorisme i s'ha preguntat quin "interès" hi ha per "embrutar i posar en dubte" la feina de la policia catalana. "És injust i irresponsable", ha exclamat.