La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que el seu govern recorrerà «immediatament» les lleis del referèndum i de transitorietat en el moment en què les forces independentistes «les posin sobre la taula», és a dir que les tramitin al Parlament, les incloguin a un ple, o bé les aprovin per la via del decret. Altres fonts del Govern espanyol van explicar també que en el cas que el Govern les aprovi per decret el seu executiu presentarà un nou recurs al Tribunal Constitucional, mentre que si la tramitació es fa al Parlament optaran per un incident d'execució de sentència. L'executiu, sostenen aquestes fonts, està de guàrdia permanent i té ja els escrits redactats.

En declaracions al pati del Congrés, la vicepresidenta va recordar que el procediment exprés del reglament del Parlament ha estat suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC) i «qualsevol altre tràmit exigeix la possibilitat que l'oposició faci aportacions i sobretot que el Consell de Garanties Estatutàries opini». En tot cas, segons Sáenz de Santamaría, si els grups independentistes i el Govern se salten aquesta suspensió «probablement aquell mateix dia tindran el recurs d'inconstitucionalitat, i si no el matí següent». «A nosaltres per descomptat això no ens agafa desprevinguts, i si ho fan per decret llei, de la mateixa manera», va dir. La vicepresidenta va afirmar que el govern «fa setmanes que està preparat» malgrat que encara no sap si el govern de Puigdemont utilitzarà la via del decret llei o les forces independentistes les portarà al ple del Parlament.

Per aquest motiu va fer una «apel·lació als mínims principis democràtics de qui hagi registrat la Llei de Transitorietat al Parlament de Catalunya». «El problema no és l'actuació del govern, sinó qui posa la signatura a aquestes dues lleis que són contràries a la Constitució i a les més elementals normes de la democràcia», va afirmar. No va aclarir si el seu govern obrirà ja la via de la inhabilitació de càrrecs públics que permet la reforma del reglament del TC. «Aquí hi ha quatre responsables polítics que van ser inhabilitats al seu dia, i qui ha admès a tràmit algunes iniciatives anticonstitucionals té un procediment obert als tribunals, no diré res més».

Tal com va repetir el seu executiu, Sáenz de Santamaría va afirmar de manera taxativa que la consulta «no se celebrarà». «Crec que a un mes vista aquí no hi ha legalitat, logística ni signatura», i «allò d'un referèndum amb garanties queda que no hi ha la més mínima vergonya democràtica a l'hora de presentar iniciatives». Sáenz de Santamaría va criticar durament el contingut de la llei de transitorietat presentada aquesta setmana: «A Espanya, amb una democràcia consolidada, que algú pretengui constituir una autocràcia on el president de la Generalitat mani no només sobre els consellers, sinó sobre el Parlament i els jutges, dinamiti la divisió de poders i la mínima responsabilitat política és un producte aberrant en democràcia», va dir. En aquest sentit va afirmar que li crida «molt» l'atenció que «partits i diputats que venen a aquesta cambra a dir determinades coses puguin avalar un producte que és propi d'altres latituds».

«No hi haurà referèndum»

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va acusar ahir el Govern d'actuar «de manera dictatorial i amb tirania» en voler imposar les seves idees. «El que s'ha de fer és que no posin en perill l'autonomia els que s'han pensat que poden imposar de manera absolutista i dictatorial les seves idees, saltant-se el marc legal vigent», va defensar en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, Millo va avisar que desobeir té conseqüències que no dependran del Govern espanyol sinó de la justícia. Tot i així, es va mostrar convençut que l'1 d'octubre no hi haurà un referèndum «efectiu, amb garanties i vinculant». I va afegir que el govern espanyol garantirà que a Catalunya es compleixi la llei «malgrat que alguns pensin que poden imposar la seva tirania». Millo va situar la llei del referèndum i la llei e transitorietat en la «ficció», tot recordant que només són anuncis però que ningú ha firmat cap paper.

Conseqüències judicials

El delegat del Govern a Catalunya va afegir que ara s'haurà de veure si els dirigents i els membres del Parlament accepten la legalitat vigent o estan disposades a imposar les seves idees trencant el marc de la convivència. En cas que hi estiguin disposats, Millo va avisar que hi haurà conseqüències judicials. A més, el delegat del govern a Catalunya ha avisat que quan arribin les conseqüències judicials, «no es podrà donar la culpa a un altre» perquè la responsabilitat és «única i exclusivament seva». Millo va voler llançar un missatge de tranquil·litat als catalans erigint el govern espanyol com a garantia que la democràcia continuarà funcionant a Catalunya «malgrat els deliris d'alguns que es pensen que poden fer el que vulguin amb la llei i que poden imposar la seva tirania».