La notícia publicada ahir per El Periódico, on consta que «Els Mossos van rebre l'alerta d'atemptat a Barcelona el 25 de maig», ha estat utlitzada pels «madrilenyistes» per demanar la rendició de la Generalitat, i pels independentistes per acusar el ministeri de l'Interior de l'enèsim muntatge contra Catalunya. Sense ànim de resoldre una polèmica que es perd en les vigoroses tortuositats de l'espionatge, convé assentar l'innegable però no absolut valor de la notícia. Per a això, res millor que contextualitzar-la. En tots els grans atemptats del terrorisme islàmic, els serveis d'intel·ligència tenien un coneixement previ que alguna cosa es tramava, fins i tot de la ubicació concreta de l'atac.

El cas de l'11-S

Per exemple, la CIA va alertar la Casa Blanca el juny de 2001 que en breu es produiria un atemptat d'Al-Qaeda en sòl nord-americà. Tres mesos exactes després va arribar l'11-S. Convé recordar que en aquell moment ningú coneixia Osama bin Laden a Estats Units, i molt menys se sospitava que disposés de capacitat per tombar les Torres Bessones en territori americà. Per tant, la predicció tenia molt més valor que l'òbvia aposta per un possible atemptat d'ISIS al centre de Barcelona el 2017, després de cops a Estocolm, Londres, París, Berlín, Brussel·les o Niça. Per no parlar que els avisos sobre els atemptats a Nova York van ser transmesos en persona pel director de la CIA

Donat el nivell de tensió a què s'ha arribat, convé documentar els fets anteriorment comentats amb titulars del Washington Post, «Dos mesos abans de l'11-S, un avís urgent de la CIA a Rice», o del New York Times, «La Casa Blanca de Bush va ser sorda als avisos de l'11-S». De fet, el penúltim president Republicà d'Estats Units va respondre als advertiments dient que «no es dedicaris a perseguir mosques». I després d'obviar els seus serveis d'intel·ligència, va guanyar les eleccions per un ampli marge el 2004. Per tant, la desmesura davant la informació d' El Periódico solament demostra que el Madrid-Barcelona és a punt de l'esclat. Encara que ho digui la CIA.