Amb un fons groc, el cartell de la Diada juga amb l'11 de la data i les dues primeres lletres de la paraula llibertat per dibuixar les quatre barres en vermell. La resta del text està en negre, una combinació de colors «amb força i contundència per facilitar la lectura», segons va indicar ahir Turull citant experts. Precisament el concepte de llibertat centrarà els actes institucionals de l'Onze de Setembre, juntament amb el valor de la democràcia i els drets humans.

Així, l'acte institucional conjunt de Govern i Parlament, que tindrà lloc el proper dia 10 de setembre al Mercat del Born, homenatjarà persones i col·lectius que s'han significat al llarg de la història recent per la seva defensa de la democràcia i de la llibertat. Partint de la Declaració Universal dels Drets Humans, l'acte, dirigit de nou per Josep Maria Mestres, rememorarà el gest de Rosa Parks el dia que no va voler aixecar-se del seu seient de l'autobús per cedir-lo a un noi de raça blanca, la lluita de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení, la lliçó de vida de Neus Català als camps d'extermini, la lluita per la dignitat de les persones LGTBI, la defensa de la llibertat d'expressió encarnada per Anna Politkóvskaia, i també el dret d'autodeterminació dels pobles.

«En el moment que estem per multitud de factors, és bo refermar els conceptes de llibertat i democràcia, els drets fonamentals de les persones, i enviar un missatge de la capacitat transformadora que tenen les petites accions, uns missatges que són compartits pel 99,9% dels ciutadans de Catalunya», va opinar el conseller Turull, que es va mostrar convençut que els 135 diputats del Parlament comparteixen aquests valors, al marge de la interpretació que cadascú vulgui donar-hi. En aquest sentit, va assegurar que el disseny dels actes està pensat «perquè tothom s'hi senti a gust i còmode», i va instar els grups a participar-hi, tot i que va apuntar que aquesta és una decisió que hauran de prendre ells.

Acte principal en sis blocs

L'acte del Born estarà dividit en sis blocs, cadascun sobre un dret universal: la llibertat de consciència i de pensament; la llibertat d'opinió i d'expressió; el dret a la vida; el dret a la no discriminació per raça, gènere, opció sexual i posició social i econòmica; el dret a la lliure circulació i residència; el dret a l'educació, a la sanitat, a la cultura i l'habitatge; el dret al treball i a la remuneració justa; els drets de la infància; els drets col·lectius de la pau i la protecció del medi ambient, i el dret d'autodeterminació dels pobles. A través d'interpretacions musicals i lectures de textos, hi participaran els actors i artistes catalans.

Una estona abans, a les 19 hores, tindrà lloc l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament, en la categoria d'Or, al cos dels Mossos d'Esquadra, als serveis d'emergències, a la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la Policia Local de Cambrils. El vice-president primer del Parlament, Lluís Guinó, va remarcar que no tenen cap intenció de convertir aquest reconeixement en «cap mena de polèmica partidista», i va destacar que aquesta decisió va ser presa per la mesa de la cambra per unanimitat i és, per tant, un «element absolutament transversal». Va remarcar que són els principals serveis que van donar una resposta immediata als atemptats, i va destacar l'enorme professionalitat, determinació i esperit de servei que van demostrar tots aquests col·lectius.