Els EUA van confirmar per escrit el passat 21 d'agost, només quatre dies després de l'atemptat a Barcelona, que el 25 de maig havia informat als Mossos que la Rambla era objectiu del terrorisme gihadista aquest estiu.

Segons publica avui El Periódico de Catalunya, l'autor d'aquest comunicat és el National Counterterrorism Center (NCTC), creat als EUA després dels atemptats de l'11-S a Nova York i Washington per coordinar la informació sobre l'amenaça gihadista que recopilen els agents de la CIA, l'FBI, la NSA i moltes altres agències federals d'informació.

Aquest comandament antiterrorista canalitza a més l'intercanvi d'informació confidencial amb els serveis anàlegs d'altres països, que en el cas d'Espanya són el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

El CITCO, afegeix aquest rotatiu, va ser justament l'òrgan que, a través d'un correu electrònic xifrat i datat a les 14.49 hores del 21 d'agost, va rebre aquesta comunicació de l'NCTC.

El document, classificat com "secret", ve precedit per l'enunciat "Text de la nota enviada als Mossos el 25 de maig".

En una breu introducció, l'NCTC exposa al CITCO que "el que segueix és el text de la nota que el nostre servei va enviar als Mossos el 25 de maig del 2017".

Després, el comandament antiterrorista dels EUA reprodueix textualment la nota que, a partir de la informació recollida per la CIA, va remetre a la policia catalana en la citada data.

Un avís que, citant "informació no corroborada de veracitat desconeguda", indicava que "l'Estat Islàmic de l'Iraq i ash-Sham (ISIS) estava planejant "portar a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra zones turístiques molt concorregudes a Barcelona, Espanya, específicament al carrer la Rambla".

Fonts de la lluita antiterrorista van confirmar ahir a Efe que els Mossos d'Esquadra, les forces de seguretat de l'Estat i el CNI van rebre a final de maig un avís de la CIA alertant dels plans de l'autodenominat Estat Islàmic (EI) per atemptar a l'estiu a Catalunya, "específicament a la Rambla", com va publicar ahir El Periódico de Catalunya.

En canvi, el portal Wikileaks va posar en dubte la veracitat de l'alerta que la CIA va enviar el 25 de maig als Mossos d'Esquadra sobre un possible atemptat gihadista a la Rambla de Barcelona a l'estiu.

De la seva banda, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, van admetre ahir que el 25 de maig van rebre un avís sobre un possible atemptat a la Rambla, però van al·legar que no era de la CIA i que, després de contrastar-ho, van concloure que la seva credibilitat era "molt baixa".