El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va manifestar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, «haurà d'explicar» per què en el seu moment va negar que els Mossos d'Esquadra haguessin rebut un avís de la CIA en què alertaven de possibles plans de l'Estat Islàmic per atemptar a Catalunya. Méndez de Vigo va rebutjar pronunciar-se sobre «operatives», però va opinar que Puigdemont haurà d'aclarir per què inicialment va negar l'existència de l'avís de la CIA i, dijous, davant una nova publicació periodística sobre el document, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, va admetre que havia arribat una comunicació de «molt baixa credibilitat».

El portaveu de l'Executiu va fer aquestes consideracions en una intervenció en la qual va realitzar diverses crides a «la unitat sense fissures» de tots els demòcrates davant el terrorisme i en la qual va deixar clar que existeix cooperació entre les diferents forces de seguretat de l'Estat i que els únics culpables dels atemptats són els terroristes.

Per part seva, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va assenyalar que «si algú el que vol insinuar és que aquest atemptat es podria haver evitat, que ho digui, que tingui el coratge de dir-ho». Turull no va voler entrar en «aquest intent, aquesta campanya de desprestigi» cap als Mossos d'Esquadra arran de la polèmica pel suposat avís d'amenaça d'atemptat a la Rambla per part de la CIA. El conseller de la Presidència es va remetre a les explicacions «oportunes» que va donar dijous el conseller d'Interior. «Són les que hi ha», va afegir.

Paral·lelament, El Periódico de Catalunya va publicar ahir que els EUA van confirmar per escrit el passat 21 d'agost, només quatre dies després de l'atemptat a Barcelona, que el 25 de maig havia informat els Mossos que la Rambla era objectiu del terrorisme gihadista aquest estiu.

L'autor d'aquest comunicat seria el National Counterterrorism Center (NCTC), creat als EUA després dels atemptats de l'11-S a Nova York i Washington per coordinar la informació sobre l'amenaça gihadista que recopilen els agents de la CIA, l'FBI, la NSA i moltes altres agències federals d'informació.

Aquest comandament antiterrorista canalitza a més l'intercanvi d'informació confidencial amb els serveis anàlegs d'altres països, que en el cas d'Espanya són el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco).

El Citco, va afegir el rotatiu, va ser justament l'òrgan que, a través d'un correu electrònic xifrat i datat a les 14.49 hores del 21 d'agost, va rebre aquesta comunicació del NCTC. El document, classificat com a «secret», ve precedit per l'enunciat «Text de la nota enviada als Mossos el 25 de maig».

En una breu introducció, l'NCTC exposa al Citco que «el que segueix és el text de la nota que el nostre servei va enviar als Mossos el 25 de maig de 2017». Després, el comandament antiterrorista dels EUA reprodueix textualment la nota que, a partir de la informació recollida per la CIA, va remetre a la policia catalana a l'esmentada data. Un avís que indicava que l'Estat Islàmic estava planejant portar a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra zones turístiques molt concorregudes a Barcelona.