El govern espanyol té «tots els escenaris previstos» i està «preparat» per «fer complir la llei» l'1-O a Catalunya. Així ho va apuntar el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres on no va voler avançar si el seu executiu introduirà als recursos que presentarà contra les lleis de transitorietat i del referèndum i la convocatòria formal de l'1-O una petició per a la suspensió de càrrecs públics.

El portaveu de l'executiu va insistir de nou a qualificar la Llei de transitorietat com una norma que «no respecta les més elementals garanties democràtiques». Segons Méndez de Vigo, «és un nou intent dirigit a vulnerar el principi de legalitat i cadascun dels principis democràtics més elementals, i un nou intent d'aïllar Catalunya separant-la d'Espanya i del concert internacional de les nacions lliures i democràtiques».

Davant la possibilitat que les lleis de transitorietat i referèndum i la convocatòria del referèndum la setmana que ve, Méndez de Vigo va insistir que l'executiu «ha previst tots els escenaris possibles», i «té els instruments necessaris per afrontar-los». «El govern té el tema estudiat per fer complir la llei i per no trencar 500 anys de viure junts a Espanya», va dir.

En aquest marc va tornar a assegurar de manera taxativa que l'1-O «no hi haurà un referèndum de secessió». A l'hora d'impedir-ho, va prosseguir, l'executiu de Rajoy actuarà»amb proporcionalitat i mesura» i sense deixar de tenir estesa «la mà del diàleg». No va voler avançar si el seu executiu farà ús de les noves atribucions del TC per suspendre càrrecs públics que incompleixin les seves sentencies. Una petició que el govern espanyol podria d'incloure als recursos o incidents d'execució de sentència que presenti abans de l'1-O. En tot cas va recordar que les actuacions anteriors de l'executiu ja han tingut conseqüències directes sobre càrrecs públics, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera de Governació, Meritxell Borràs, i que el 14 de febrer el TC ja va declarar «la il·legalitat de tots els actes preparatoris».

També va advertir que fruit d'aquest fet, qualsevol acte preparatori que «afecti urnes, cens o paperetes és il·legal», i va recordar que el Tribunal de Comptes actua contra el president català per les despeses derivades de la celebració de la consulta del 9-N de 2014.

En aquest marc, va assegurar que Puigdemont no va ser rebut «per ningú» a Dinamarca, on va fer un viatge oficial, i va apuntar que aquest és un intent de referèndum de secessió «sense», perquè s'intenta dur a terme «sense urnes, sense paperetes, sense meses electorals, sense junta electoral, i sense suports».Turull: L'1-O «es votarà»

Per la seva part, el portaveu i conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, va dir ahir que «la gestió dels temps i els anuncis sobre el referèndum els manegem nosaltres, amb el gran objectiu i determinació de garantir que l'1 d'octubre es voti, i es votarà». En el marc d'una visita al País Basic, Turull va repetir que per a ell signar la llei del referèndum «no és un problema, és un autèntic honor». «És el meu cas -va afegir- i el dels 72 parlamentaris de Catalunya (els de Junts pel Sí, més la CUP). No hi ha problema per signar la llei ni el decret de convocatòria. Quan has dedicat la teva vida política a aquesta causa, tenir el privilegi de signar la llei és un honor».