Xavier Garcia Albiol va anunciar ahir que el PPC impulsarà una comissió d'investigació al Parlament sobre la gestió dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils si la setmana que ve el conseller d'Interior, Joaquim Forn, no compareix a la cambra.

El líder del PP, però, va afirmar que no volen qüestionar la feina dels Mossos d'Esquadra ni els cossos de seguretat, sinó que volen saber si realment hi ha hagut «una clara voluntat de mentir i enganyar la societat catalana i la resta d'espanyols» amb la informació que s'ha transmès. En aquest sentit, Albiol va recriminar que en els dies posteriors a l'atemptat «han estat mentint».

A més, també va retreure al Govern català que hagi volgut «apuntar-se com a mèrits propis» el que s'ha fet bé en la gestió dels atemptats i que hagi intentat «traspassar responsabilitats» a altres administracions. A més, va voler concloure que «nosaltres no utilitzarem un atemptat per fer política, és el que ens diferencia d'altres».

Les declaracions van arribar el mateix dia que diversos diaris publicaven que la Guàrdia Civil va descartar en 5 paràgrafs que l'imam Abdelbaki es Satty fos gihadista. Segons sembla, diversos detinguts en operacions contra terrorisme gihadista desenvolupades a Espanya el 2005 van admetre conèixer-lo i fins i tot el van situar en alguna reunió d'una presumpta cèl·lula, però la Guàrdia Civil no va considerar que ho fos. A més, també van intervenir el seu telèfon l'any 2005 i van veure trucades a altres imputats. Tot i així, l'informe va concloure que encara que «existeix relació directa amb alguns dels integrants de la cèl·lula desarticulada, no s'ha observat que hi hagués vinculació amb la xarxa de reclutament».