La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va afirmar ahir que si el Govern de l'Estat intenta retirar les urnes o impedir que s'obrissin els col·legis electorals, els ciutadans s'hauran de mobilitzar per a celebrar el referèndum de l'1-O.

«Caldrà una màxima complicitat i coordinació entre institucions polítiques i moviments cívics organitzats» va afegir Rovira. A més, la portaveu de Junts pel Sí (JxSí) també va afirmar que no podran prohibir la votació «perquè està regulat en tractats internacionals que estan vigents». En aquest sentit, també va voler defensar que les forces independentistes no acceptaran un eventual veto de l'Estat quan estan «obeint el mandat que tenim de la ciutadania obtingut democràticament». Rovira va acabar dient que el Govern ja tenia tots els recursos per garantir el referèndum de l'1-O.

Per altra banda, els partits unionistes van voler reiterar que la jornada electoral no tindrà valor, i que faran tot el possible perquè no sigui legítima. En aquest sentit Miquel Iceta, va afirmar que si la Generalitat acabava convocant el referèndum sobre la independència, faran una crida als seus votants i als ciutadans perquè no hi vagin. El líder del PSC també va recordar que la llei de Transitorietat Jurídica que es vol aprovar aquest dimecres només té dos objectius: intentar demostrar al món independentista que «es va seriosament» i «atemorir» els no independentistes perquè vagin a votar, i així poder augmentar la xifra de participació. «Es fa un referèndum per saber si la gent vol o no la independència, però per si de cas s'aprova una llei per anar cap a la independència» va concloure.

Tot i les declaracions d'Iceta, Xavier Garcia Albiol va demanar públicament ahir que el PSOE i Ciutadans expliquessin quin era el seu pla per frenar el referèndum si es descarta l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, que suspendria l'autonomia. A banda d'això, el líder del PP també va voler recordar a Puigdemont que la Moncloa té les portes obertes per si vol fer una proposta d'última hora «d'acord amb la legalitat». A més, Albiol va voler remarcar que el Govern català estava duent a terme un «cop d'Estat» i a la democràcia, ja que té intenció de convocar un referèndum il·legal.

En resposta als populars, la portaveu de Ciutadans de l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, va afirmar que aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya per evitar un referèndum independentista «no és l'alternativa». A més, Villacís també va dir que no es podia permetre un altre referèndum a Catalunya (després de la consulta del 2014) i que el Govern Espanyol hauria hagut de prendre mesures fa molt de temps. La portaveu de Ciutadans també va opinar sobre la posició que ha pres Podem: «Novament s'apunten a tot el que sigui destrossar Espanya. S'estan comportant com uns autèntics aliats del secessionisme».