Un sacerdot de la diòcesi de Tortosa va ser detingut per la policia d'Hondures en compliment d'una ordre internacional de cerca, captura i extradició feta des del jutjat d'instrucció número 4 d'Amposta. El detingut és Joan Alonso Bonals, de 52 anys, a qui se l'acusa d'un presumpte delicte d'abús sexual, prostitució i corrupció de menors. Bonals es trobava des de feia un any al país centreamericà fent tasques de missioner. En un comunicat, el Bisbat de Tortosa va expressar la seva «sorpresa» per les informacions aparegudes i va destacar que en cap moment s'ha apreciat cap «comportament inadequat» per part del sacerdot. Apel·lant a la presumpció d'innocència, el bisbat va apuntar que està a disposició de la justícia per esclarir els fets i del costat de les víctimes en cas de ser certes les acusacions.

L'ordre d'extradició s'havia de signar i enviar ahir, va dir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya però no hi ha cap termini perquè Alonso passi a disposició del jutjat d'Amposta. Se l'investiga, amb d'altres persones, arran d'una denúncia presentada a l'abril per un presumpte delicte d'abús sexual i corrupció de menors. El sacerdot es trobava des de feia un any a Hondures fent tasques de missioner i va ser detingut dijous per la policia d'Hondures en compliment de l'ordre internacional del jutjat d'Amposta.

El sacerdot va ser detingut dijous per agents de la Direcció Policial d'Investigación (DPI) en un centre comercial a la ciutat de Tocoa, al departament de Colón, al nord del país. Segons diversos mitjans, se l'acusa d'haver tingut relacions amb una menor de 16 anys, tot i que altres fonts apunten que es tractaria d'un noi de 15.

El bisbat de Tortosa va expressar la «sorpresa» davant els fets i va demanar que prevalgui la presumpció d'innocència fins que no es demostri el contrari. «Manifestem el compromís de la nostra diòcesi de seguir treballant, com hem fet sempre, perquè l'església sigui un espai on els menors estiguin segurs», apuntava. L'escrit recordava que Alonso estava a Hondures arran d'un conveni de col·laboració entre el bisbat de Tortosa i el de Trujillo, responent, «a una inquietud missionera que ell ja havia viscut en altres etapes de la seva vida sacerdotal».